Значение на магнезия


Категория на документа: Медицина


Магнезий (Мg)

Магнезият (Mg) е минерал, който се съдържа в значителни количества в организма, затова се причислява към групата на "макроелементите".

Общото съдържание на Мg в организма на възрастен човек е около 20-30 гр. Около 50-54% от него се намират в костите, 46-48% вътре в клетките на скелетната мускулатура, миокарда, черния дроб, еритроцитите и т.н., и само 1% в извънклетъчното пространство и кръвта.

Магнезият е използван през Ренесанса като лекарство против запек, но по-късно са открити и други негови полезни свойства:
• има важно значение за нервно-мускулната възбудимост и мускулните контракции, собено на сърдечния мускул;
• участва в изграждането на костите, хрущялите и колагена;
• активира над 300 ензима в организма;
• участва в процесите на имунна защита (синтеза на антитела и интерферон);
• липсата на магнезий предизвиква освобождаване на хистамин, което може да предизвика алергични реакции при предразположени индивиди;
• регулира силата на реакцията на организма в стресови ситуации: студ, кавга, внезапен силен шум и др., може да се нарече "антистресов" елемент. Колкото по-изразен е дефицита на магнезий, толкова по-чувствителен, нервен и притеснен става индивидът;
• и други...

Особено важни са нивата на Мg при жените. По време на бременност нуждата от магнезий е повишена и много често измерването на магнезия при това физиологично състояние на организма, показва понижени стойности. При бременните ниските нива на магнезий могат да доведат до интензивни и болезнени контракции на матката, респ. риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт, мускулни крампи (болезнени схващания) в краката, явяващи се обикновено през нощта или рано сутрин, повишена възбудимост на нервната система, изразяващи се в характерните за бременността тревожност и нервно безпокойство. Магнезият намалява рисковете от депресия на майката. Мg може да повлияе растежа и развитието на плода, а някои изследвания съобщават изненадващи данни за намаляване на случаите на умствено изоставане при децата, когато майката приема магнезий по време на бременността. Кърменето е свързано със загуба на магнезий от порядъка на 50 до 75 мг на ден, които майката трябва да навакса, за да се пребори с умората. При ползване на контрацептиви на базата на естрогени, магнезият се задържа в костите и нивата му в кръвта са ниски. По време на критическата възраст нивата на магнезия в кръвта са ниски и увеличават нервно-мускулната възбудимост. От друга страна, един сериозен дефицит на Мg в тази възраст може да доведе до проблеми при минерализацията на костите и остеопороза.

Децата имат специфични нужди от магнезий за растежа на костите, функционирането на мускулите и мозъчната дейност. Липсата на магнезий при децата е често в основата на оплаквания от типа: болки в корема, притеснителност, проблеми със съня, липса на апетит, нервни тикове.

Хората, които спазват диети рязко ограничават калорийния си прием, а храните, които съдържат магнезий са първите, които погрешно се изключват от менюто в такъв случай.

Изследването на магнезиевите нива е лесно осъществимо и достъпно. Необходима е кръвна проба, а резултатът е готов в рамките на деня.

Установяването на понижени нива на магнезий изисква корекция, чрез:
• повишаване на вноса му с храната - богати на Mg са пълнозърнести храни (черен и ръжен хляб, бисквити от нерафинирано брашно, мюсли, овесени ядки), варива (леща, боб, булгур), небелени ядки (бадеми, лешници, орехи, фъстъци), какао, шоколад, спанак, броколи, целина, зеле, краставици, сушени плодове и много други.
• хранителни добавки и медикаменти - набавянето на нужното количество магнезий посредством нормално хранене невинаги е достатъчно, особено при хората в активна възраст, подложени на стрес и голямо физическо или умствено натоварване, бременните жени, кърмачките и възрастните хора.

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Значение на магнезия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.