Възпалителни заболявания на дихателната система


Категория на документа: Медицина


- стадий на разнасяне - петнисти сенки който бързо изчезват
* Клинична картина - болестта започва с повишаване на температурата, затруднено дишане и с болезнена кашлица. Общото състояние е силно влошено. Животните са умърлушени. Конюнтивите са зачервени или са със жълт оттенък. В началото на заболяването липсват изтечения от носа, но по късно в стадия на разтапяне може да се появят. Дишането е ускорено и затруднено. Пулсът е ускорен. Развива се за 6-7 дни и след това започва подобряване за около 8-14 дни настъпва и оздравяване.
* Лекуване - прилагат се антимикробни препарати. Инжектира се неосалварзан или норсулфазол в дестилирана вода. Успех има и при прилагане на пеницилинови, тетрациклинови, аминогликозиди, цефалоспоринови препарати. Против високата температура се дават антипиретици а също и диуретични средства(фурантрил). Прилагат се още инхалации и откашлящи средства. Препоръчва се и укрепваща терапия с витамини и разтвори.

*Огнищтна пневмония при Булдог.

*Медиастинума изглежда оплътнен поради натрупаната мастна тъкан.

* Бронхопневмония-Обикновено се засягат средните и краниалните лобове на белия дроб. Лобовете могат да се инфектират в различни фази от заболяването.Когато се правят серии от снимки всеки ден,може да се проследи развитието на заболяването- дали прогресира или регресира и как се повлиява от лечението. Наблюдава се плеврална ефузия и нокардиоза.
* Етиология - причинява се от микроорганизми, който обитават дихателните пътища и глътката и при намаляване на локалната и обща реизстентност на организма те засилват вирулентността си. Бронхопневмонията може да се яви като вторично заболяване при някой инфекциозни процеси. Съпротивителната способност на белодробната тъкан намалява при попадане на нрах и токсични продукти. Болестта се благоприятства от простуда и лоши хигиенни условия.
* Клинични признаци - бронхопневмонията започва с признаци на дифузен бронхит, треска, променлив апетит и обща отпадналост на животното. Вътрешната телесна температура се повишава с 1- 2ОС. дишането е учестено, повърхностно и затруднено. От ноздрите изтича серозни изтечения. Кашлицата е един от характерните признаци на болестта. В началото тя е суха, силна, къса и болезнена а по-късно става влажна, продължителна, глуха и болезнена. Задуха и цианозата се засилват. Пулсът е ускорен. Бронхопневмонията продължава 2-3 седмици и при навременно лекуване на животното настъпва оздравяване.
* Лекуване - прилагат се антибиотици и сулфонамиди като ударна терапия. Първоначално се прилагат антибиотици с широк спектър на действие. Лечението продължава 5 -6 дни и ако няма подобрения се прави друга комбинация от лекарствени средства. Прилагат се инхалативни и откашлячни средства.

*8-годишен Бриард,който има кашлица от 9 месеца.Наблюдавасе алвеоларна инфилтрация във вентралните лобове.

*Неравномвено разпределена инфилтрация. Хилусната лимфаденопатия е причина за блестящия изглед на хилуса

Инфилтрация.

ЧУЖДОТЕЛНА ПНЕВМОНИЯ
* Етиология - Резултат е от навлизането на течности и чужди предмети в белия дроб. Десният среден,десният преден и левиат преден лоб най-често се засягат поради регургитация или повръщане. Като резултат може да се развие дифузна пневмония. Чуждите тела може да са резултат от бронхопневмония,бронхоектазия, белодробни абсцеси, ателектаза, грануломатозна пневмония. Най-честата причина за болестта е попадане на хранителни частици, лекарства и други материи в трахеята, бронхите и от там в белите дробове при нарушено поглъщане.
* Клинични признаци - започва с признаци на бронхопневмония. Издишания въздух има лоша гнилостна миризма. Това е един от най-характерните признаци на чуждотелната пневмония. Друг характерен признак е двустранното носно изтечение, което е с сивокафяв цвят и също с лоша мирима. Наблюдава се кашлижа и повишена температура. Болестта протича по-чсто с остра форма за 4-5 дни и завършва със смърт.
* Лекуване - прилага се новарсенол 4-5 g, разтворен в 40 ml физиологичен разтвор, венозно. Задължително с еприлагат широкоспектърни антибиотици и сулфонамиди. Може да се инжектират венозно 33-ов алкохол по 100 - 200 ml, глюкоза, калциев двухлорид с уротропин, сърдечни средства, акспекторанти, антипиретици,общо укрепваща терапия.

Интерстициална пневмония- Заболяването се характеризира с загуба на ясни очертания на съдовете. Причината е матиране на интерстициалните структури. Количеството на въздуха е намалено.Кръвоносните съдове не са добре видими.Наблюдават се плътни възелчета, перибронхиални "ръкави",неваскуализирани линеарни маркери. Интестиналната пневмония е широко разпространена в белите дробове, но тъй като алвеолите са изпълнение със въздух се очертават на фона на интерстициума. Ако заболяването се развие в голяма степен може да се засегнат и алвеолите.
* Етиология -интерстициалната пневмония се характеризира с разрастване на съединителна тъкан в белите дробове. Явява се обикновено вторично на базата на други белодробни заболявания. Причина могат да бъдат и някой инфекциозни болести. В редки случаи болестта може да се развие и самостоятелно след попадане на прах от въглища, от камъни, от силициев диоксид и други твърди частици.
* Клинични признаци - болните животни показват задух, който може да се наблюдава и в състояние на покой. По време на работа задуха се усилва и животните лесно се изморяват. Често това заболяване се придружава от хроничен бронхит с кашлица и хрипове.
* Лекуване - безрезултатно, може да се приложи симптомотична терапия

Гъбична пневмония

* Етиология - болестта се причинява от плесенни гъби от родовете Aspergillaceae, Mucuraceae, Ustilaginaceae. Тези гъби се намират във фуражите, в помещенията и постелята. Аерогенно попадат в дихателните пътища и по механичен и химичен начин причиняват възпаление на белите дробове. Животните заболяват главно когато се отглеждат при лоши хигиенни условия и когато се хранят с плесенясали и прашни храни.
* Клинични признаци - гъбичната пневмония често при бозайниците е усложнена с алвеоларен и интерстициален емфизем. Проявява се с остра и суха кашлица, затруднено дишане, учестен пулс, намален апетит и често температурата е субфебрилна. Конюнктивите са зачервени и често има сълзотечение.
* Лекуване - прилага се нистатин аерозолно или фунгицидин в сух аерозол с талк, или инжективно гризеофулвин по 0,01 - 0,02 g/kg м. инжектиране на Amphotericin 0,5 - 1mg/kg м, разтворен в 5% глюкоза - 1000 мл. Разтвора се прилага венозно, бавно 1 път дневно в продължение на 10 - 14 дни. При бозайниците може да се приложи също сулфадимезин.

Бластомикоза при куче.
Бластомикоза.

Пневмония
Пневмония

Бронхопневмония при куче

Бронхопневмония при куче.

Бронхеален тип белодробна инфекция при котка.

Котката е с ненормално дишане.Дифузна бронхиална и интерстициална инфилтрация с възловати оплътнения в белия дроб.

ЕОЗИНОФИЛНО ВЪЗПАЛВНИЕ НА БЕЛИЯ ДРОБ-Етиологията на това състояние,както всички еозинофилни инфилтрации не е много ясно. Промените на рентгеновия филм не са характерни. Наблюдават се интерстициални,алвеоларни, бронхиални и смесени промени. Белодробните полета са хиперблестящи. Диафрагмата изглежда сплескана. Промените може да симулират бронхопневмония. Dirofilaria immitis се съпътства с еозинофилна инфилтрация.Тъй като се паразита се локализира в дясната част на сърцето се засяга и белодробната артерия.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Възпалителни заболявания на дихателната система 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.