Възпалителни заболявания на дихателната система


Категория на документа: Медицина


* Клинични признаци - има внезапно настъпваши пристъпи на белодробен задух. Вдишването се извършва в късо време, а издишването е мъчително. По време на кашлицата животните заемат специфична стойка- разкрачени гръдни крайници с извити навън лакти, изпъната напред глава и дишат с отворена уста.
* Лекуване - животните се поставят при добри хигиенни усложия и им се осигурява пълен покой. Мускулно се инжектира адреналин за кучета 0,2-0,5 ml. прилагат се антихистаминни препарати, глюкокортикоиди,сърдечни средства, при усложнения - антибиотици и сулфонамиди.

* Котешка астма,дигитален радиограф

*Котешка астма,дигитален радиограф , D

V
Бронхограма в латерална позиция.Ляв бял дроб.
а-трахеа e- десен каудален бронх
b- ляв краниален бронх f-допълнителен бронх
c- ляв среден бронх
d- ляв каудален бронх

*Бронхиална минерализация при куче.стените на главния бронх са по-очерани от обикновено.

*Хронична пневмония и бронхоектазия при куче.1-годишно куче с имунодефицит М.дилатация на бронх. В хилусната част се бронхите имат тубуларна сянка.

*Дилатация на бронхите.

*Торбовидно разширение в дисталната част на бронхите.

*Алвеолие в средния и краниалния лоб са инфилтрирани .Сърцето е изместено напред и в дясно.(медиастинален шифт)

* котешка астма с белодробна хиперинфилтрация

*Бронхопневмония при 2-годишен ротвайлер с кашлица и тахипнея.

* Бронхопневмония

БЕЛИ ДРОБОВЕ

1. Анатомия- Левият бял дроб има два лоба. Краниалният лоб се разделя на преден и заден сегмент. Каудалният лоб се нарича диафрагмален лоб. Десбият бял дроб има 4 лоба- преден (апикален), среден (сърдечен), заден(диафрагмален), допълнителен. Отделните лобове се разделят един от друг чрез интерлобуларни фисури. Дорзално,белият дроб достига от всяка страна до гръбначния стълб на границата на прешлените с ребрата.При котката белия дроб не достига до диафрагмата. Не трябва да се бърка с изместване на белодробните ъгли от плеврална течност. Хилусът е тази част от белия дроб, в която навлизат бронхи, кръвоносни съдове, нерви.
2. Нормален изглед-изгледът на белите дробове е сбор от сенки на различни структури.Включва белодробни съдове,бронхи,бронхиоли,алвеоларен тракт, алвеоли, интерстициална тъкан, лимфни възли, плевра, гръдна стена. Въздухът в бронхиалното дърво и алвеолите дава добър контраст за структорите и възможност за добър оглед. Въпреки това само големите бронхи в областта на хилуса се виждат на нормален рентгенов филм. В латерална позиция се вижда фисурата разделяща левият от десният краниален лоб. Най-проминиращите структури в гръдния кош са сърдечният силует, белодробните артерии и вени.Бронхиалните артерии не са видими. Степента на видимост на кръвонсните съдове зависи от фазата на дишане, възрастта на животноото, позата му по време на снимката, наличието или отсъствието на възпалителни процеси, техниката използвана за направата на снимката.При експирация кръвоносните съдове са трудно видими

*Фаза на инспирация

*Фаза на експирация

VD- a.pulmonalis

*Увеличен контакт на сърце със стернума.Ляб бял дроб

*Десен бял дроб.
* Белодробна артерия- Започва от conus areteriosus на дясната камера. Дясната пулмонална артерия пресича косо основата на сърцето,достигайки дясната страна на гръдния кош. Това е първият клон, които навлиза в десния бял дроб. Лявата пулмонална артерия е по-къса от дясната и се разделя на два клона, като по-малкия навлиза в апикалната част на кранялния белодробен лоб. По-големият се разклонява в каудалната част на каудалния и краниалния белодробен лоб. Белодробните вени на всеки лоб се изпразват самостоятлно в лявото предсърдие, като са възможни известни вариации.

ПНЕВМОНИЯ- бива алвеоларна и интерстициална.При остра форма,рентгеновите признаци се появяват веднага след първите клинични признаци. Белодробното възпаление е огнищно разпространено, а не дифузно, без очертани ясни граници.
* Етиология - причинява се от различни микроорганизми - пневмококи, диплококи, пастьорели, стрептококи, стафилококи, вируси, който попадат в белите дробове най-често по аерогенен, хематогенен и лимфен път. Заболяването може да е резултат и на специфични инфекции. Предразполагаши фактори са травматични въздействия върху гръдния кош, лошо хранене и др. Възпалението преминава през 4 стадия:
- стадий на хиперемия - усилен белодробен рисунак при леко намалена белодробна прозрачност
- стадий на червена хепатизация - еднородно засенчване в мястото на локализация
- стадий на сива хепатизация - не еднородно засенчванеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Възпалителни заболявания на дихателната система 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.