Възпалителни заболявания на дихателната система


Категория на документа: Медицина
При рентгенологичното изследване на дихателната система се изследват следните структури:
- трахея
- бронхи -слабо видими при нормална анатомия
- белодробни кръвоносни съдове - се наблюдават в хилуса в центъра на белодробното поле
- бял дроб- 3 белодробни лоба в ляво и 4 белодробни лоба в дясната половина на белия дроб
- медиастинум- в него са трахея, хранопровод, сърце, аорта, големи бронхи, ductus thoracicus и лимфните възли
- плевра
- плеврално пространство - не съществува при нормални животни
- гръдна стена
- диафрагма
Фаринкс
Фаринкса е обща структура за дихателната и храносмилателната система. Той е разделен от мекото небце на орофаринк и назафаринкс, като назофаринкса комуникира с носната камера и ларинкса. Въздух в рамките на фаринкса осигурява контрастност и позволява да се видят меките тъкани около него. Ларинкса е изграден от хрущяли: епиглотис, щитовидна жлеза, крикойден и два аритенойдни хрущяла. Хилойдния апарат е костна структура, коята комуникира с езика и ларинкса. Състои от basihyoid, кост в основата на езика и няколко други малки кости -
thyrohyoid, keratohyoid epihyoid, и stylohyoid. Фаринкса и ларинкса са добре видими при латерална проекция на врата. При вентродорзална проекция ларинкса не се вижда толкова добре заради шийните прешлени.
*нормален изглед на фаринкса

* нормален изглед на ларинкса. A,меко небце; B,епиглотис; C, stylohyoid;D, epihyoid ; E, keratohyoid ; F, basihyoid ; G, thyrohyoid bo; H, краниални рога на тиройдния хрущял; I, corniculate
process of the arytenoid cartilage; J, cricoid cartilage; K, muscular process of the thyroid cartilage; L, латерален вентрикул; M, гласни струни.
* Ларингит - настъпва при възпаление на горните дихателни пътища. Среща се при всички видове животни, предимно през есента и зимата.Може да бъде остър и хроничен, първичен и вторичен.
* Етиология - ларингитът възниква на базата на предразполагащи фактори като, простуда - при поене с много студена вода, силно охлаждане на животните, продължително вдишване на студен въздух,излагане на течение. Също така вдишване на дим,отровни газове, амоняк, сероводород, вдишване на запрашен или горещ въздух. При кучетата може да настъпи ларингит при продължително лаене на кучетата или при честа спастична кашлица , предизвикана от възпаление на белите дробове. Вторичният ларингит се наблюдава при някой заразни болести. Хроничния ларингит се развива по бавно и често е усложнение от острия.
* Клинични признаци - при острия ларингит има кашлица, която в началото е суха, силна, къса и болезнена, а после става влажна и по-малко болезнена. Наблюдава се кашличен пристъп. Такъв признак се наблюдава и при кучета държани на повод. Има опити за повръщане. Има повишена чувствителност и болезненост в областта на ларинкса. При натиск животните се дърпат и се опитват да се освободят. Гласът може да е пресипнал. при хроничният ларингит признаците са същите но по-леки.
* Лекуване - оттсранява се причинителя, болните животни се поставят в подходящи условия и им се осигурява пълноценно хранене. Правят се загряващи компреси и инхалации.предписват се и противокашлични: Panatus, Iversal, Tussipress и др.
Трахея
1.Анатомия - трахеята е тръбеста структура коята започва на нивото на което се намира тялота на аксиса и завършва приблизително при петия гръден прешлен. Тук тя се разделя постедством бифоркацията на два главни бронха. Трахеята се състой от хрущялни пръстени, който дорзално не са свързани и на това място се намира трахеалния мускул.
2. Радиографско положение - За добро визуализиране на трахеята се използват латерална и вентродорзална проекция на шията и гръдния кош. Коса проекция може да е полезна защото при нея няма да има наслагване на прешлените и грданата кост. Шията трябва да се опъне внимателно напред и да се уверим че няма ротация в гръдния кош. По-често за изследване на трахеята се използва ендоскопията. Тя дава по-задоволителни резултати.

* нормален изглед на трахея
* Трахейт
Трахейта обикновено е без ренгенови признаци. Интратрахеална ексудация и подуване на лигавиците може да доведе до остъро, но малко видима възпаление.

БРОНХИ
1. Анатомия- Трахеята се разделя на два клона - ляв и десен,за левия и десния главен бронх. Левият главен бронх се разделя на краниален и каудален вторичен бронх. Краниалният от последните се разделя на краниален (апикален) и каудален (сърдечен) клон на краниалния белодробен лоб. Левиат каудален вторичен клон преминава в левият каудален (диафрагмален) белодробен лоб. Десният главен бронх се разделя на 4 вторични клона- краниален (апикален), среден (сърдечен), каудален (диафрагмален), допълнителен (интермедиален или азигос).
2. Радиографски позиции- латерална,дорзовентралната или вентродорзална позиция са препоръчителни при ротинно изследване на гръдния кош.
3. Нормален изглед- За изследване на бронхите рентгенологичната картина дава оскъдна информация. Единствено големите бронхи в хилусната част са видими. Стените на бронхите граничат с очертанията на придружаващите ги белодробни съдове.
4. Заболявания:
* Бронхити- острият бронхит може да няма рентгенови признаци. Често бронхитите се манифестират с намаляване на блясъка на белодробните полета, увеличени неваскуализирани линии, перибронхиална инфилтрация. Перибронхиалната инфилтрация се вижда като циркулярни сенки или като ръкавче около засегнатите бронхиални участъци. Това придава характерен изглед на бронхите като на "поничка". Плътният перибронхиален ръкав предполага акутен процес. Ако сянката не е толкова плътна,тогава може да се каже, че процесът е остър. Паралелните линии на удебелените бронхиални стени преминават чак до периферията на белите дробове. Този изглед се оприличава на "трамвайни линии". Ако бронхите са изпълнени с ексудат, на фона на белите дробове,които са изпълнени с въздух, ще изглеждат като възлести лезии. Ако обаче белодробната тъкан също е инфилтрирана,тогава бронхите не са видими, защото ще се слеят със сянката на заобикалящата ги белодробна тъкан. Подобни изменения може да се наблюдават при възрастни животни,като резултат от процеса на стареене. Главният признак на бронхита е кашлицата.

*На снимката се виждат неваскуализирани линеарни маркери.На първата снимка в латерална позиция са показани със стрелки неваскуализирани линии. Васкуларните детайли са замазани от интерстициалният инфилтрат.

* Вижда се главният бронх изпълнен с ексудат. Понякога заедно с бронха се вижда и придружаващите го кръвоносни съдове,подобно на "кръгъл печат".

* Етиология - значение има намалената обща и локална резистентност на организма под въздействието на предразполагащи фактори. Най-често се проявява през есента и пролетта,поради простудяване на организма по неврорефлекторен път се изменя реактивността на бронхиалната лигавица. Тя става по чувствителна, хиперемирана, набъбнала и се увеличава секрецията на бронхиалните жлези.
Причина за развитието на бронхит може да са микроорганизми - бактерии или вируси, който се намират в бронхите и заедно с техните токсини дразнят бронхиалната лигавица. Причината за бронхита може да бъде вдишване на силно дразнещи или отровни газове, дим и горещ въздух при пожар, прашен въздух. Хроничния бронхит е като последствие от острия.
* Клинични признаци - започва със суха кашлица, която е силна и болезнена. По-късно кашлицата става влажна и по-слабо болезнена. Има хрипове при аускултация. При по-силна ексудация може да се наблюдават изтечения от носа. При леки форми общото състояние на животното не е променено. При по-тежки случай температурата може да се повиши повече от 1 градус. При хроничния бронхит се наблюдава влажна, безболезнена кашлица, кояот се активира особенно сутрин при раздвижване на животното. Кашлицата се явява като пристъп, като по време на кашлянето се изхвърлят големи храчки. Острия бронхит продължава 2-3 седмици, а хроничния - с месеци.
* Лекуване - животните се поставят при добри хигиенни условия на хранене и гледане. Помещението да е добре вентилирано. В началото на заболяването се правят инхалации с водна пара и антисептични средства. За втечняване на секрета се прилагат муколитични средства като натриев бензоат, Ambroxol, Mucosolvan и др. Също така се прилагат експекторанти и успокояващи кашлицата средства. При влошаване на състоянието може да се приложат и антибиотици.

* Бронхиектазия - необикновено,ненормално и необратимо разширение на бронхите. Рядко се наблюдава при котки. Наблюдава се като тръбовидни или джобовидни образувания.Резултат е от хронични белодробни заболявания. В разширенията се задържа бронхиален секрет, предразполагащ към развитие на инфекция. Рентгеновият изглед е вариабилен. В редки случаи може и да няма никакви рентгенологични признаци. Разширяването и получаването на грапавини в лумена на бронхите са пурвите промени свързани с бронхоектазията. Когато бронхите се изпълват със секрет и слюнка изглеждат като тъмни възелчета. Може да се сбъркат с метастази. Перибронхеалният ръкав проминира. Освен изтъняването на стените,интерстициалната инфилтраиция, се наблюдават ателектазата и пневмонични участъци.

* Астма - Хронично възпалително заболяване, засягащо бронхите и бронхиолите. Причините са неизяснени. Клиничните признаци са на основата на стесняване на стените на бронхите,поради конракцията на стените или изпълването им с ексудат и секрети,като по този начин се намалява количеството на въздух. Това силно затруднява дишането.Като клиничен признак- кашлица. Рентгеновият изглед на бронхиалната астма вклъчва увеличаване на блясъка на белодробните полета и увеличаване на размера им, в резултат от едем. Белодробното поле достига до костната арка. До известна степен диафрагмата изглежда матирана и замъглена.Рентгеновите признаци варират. Когато алвеолите са изпълнени с въздух,белите дробове изглеждат блестящи. Бронхиалната астма не е типична за кучета. Котките са често пъти засегнати. При такива котки има разлика в картината при вдишване и при издишване,поради увеличения белодробен обем. Асоциира се със затруднено дишане. котешка астма,дигитален радиограф
* Етиология - причините за астмата са най- разнообразни и патогенезата не изяснена. Приема се, че се касае за повишена чувствителност на организма и сензабилизирането му от алергени от различно естество. Алергените попаднали в организма предизвикват свръхчувствителнос и алергична реакция на белите дробове.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Възпалителни заболявания на дихателната система 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.