Увреждания при неподходяща употреба на алкохол


Категория на документа: Медицина


5.1. Физиологични промени

Действието и ефектите от употребата на алкохола са в зависимост от неговата концентрация в кръвта.

Съдържанието на алкохол в кръвта е количеството, което кръвта отнася до мозъка и което определя нивото на интоксикация.

Степените на интоксикация са следните:

- Приповдигнато настроение - човек е разговорлив, отпуснат, често по-общителен от обикновеното, губи способността си за точна преценка.

- Неконцентрирано поведение - засегнато е мисленето, способността за преценка бързо се губи, емоциите са нестабилни, реакциите се забавят.

- Объркване - настъпва дезориентация, човек става раздразнителен, чувствителността му се изостря, изпитва силни опасения, силен гняв, говоренето е завалено, може да се появят двойни образи.

- Губене на контрол - забелязва се от другите хора, интоксикираният не може да стои или да ходи, често залита и повръща, може едва да съзнава какво прави.

- Губене на съзнание - човек е в безсъзнание и може да умре от парализа на дихателните пътища.

Алкохолът е причина за заболявания на черния дроб, мозъчни увреждания, язва на стомаха, панкреатит и много други физически заболявания. Той доставя малко енергия, тъй като трябва първо да бъде метаболизиран от черния дроб и не може да бъде използван от мускулите. Този метаболичен процес го прави беден на енергия.

Алкохолът намалява продукцията на всички кръвни клетки, което често се изразява в анемия и макроцитози, свързани вероятно с дефицита на фолиева киселина. Снижава се броя и активността на левкоцитите, което често води до инфекции. Наблюдава се също намаляване на броя на Т-левкоцитите, с което някои автори обесняват по-честата канцерогенеза при алкохолно зависимите.

Когато се пие на празен стомах, алкохолът се абсорбира бързо и изцяло и не след дълго преминава в кръвта. Наличието на храна, особено ако е мазна, намалява скоростта, с която алкохолът навлиза в кръвообращението. Обратното - смесването на алкохола с газирано питие обикновено ускорява усвояването му.

След като алкохолът навлезе в кръвообращението, той отива в черния дроб, където 95% от него се разграждат. Останалите 5% се отделят, чрез дишането, урината и потта. За съжаление той не е в състояние да преработи повече от 30 мл концентрат на час, което се равнява на около половин бира или на една чаша вино. Ако за същото време се приеме по-голямо количество, излишъкът, образно казано, обикаля и бавно, но сигурно нанася поражения върху всички органи и системи.

Съдържанието на:

- 0,01-0,02% алкохол в кръвта нямат голямо въздействие върху човека;

- 0,03-0,10% алкохол в кръвта предизвиква леко главоболие повишено настроение, щастие, замайване;

- 0,10-0,15% алкохол в кръвта причинява по-сериозни ефекти, които са нарушаване на двигателните рефлекси, зрението и слуха;

- 0,20% алкохол в кръвта предизвиква пиещият да проявява признаци на пияно състояние, трудности при говореното, при ходенето;

- над 0,40% предизвиква кома;

- 0,60-0,70% причинява смърт.

5.2. Психични промени

Консумацията на алкохол причинява известни промени в поведението. Дори малки дози алкохол значително нарушават възможността за преценка и координация. Малки до умерени дози също увеличават проявите на агресия. Възможно е да се прояви дори склонност към насилие или депресия. Често се наблюдава падане на задръжките. Умерени до високи дози причиняват отбелязаните вече увреждания и дейността на мозъка, силно променят способността на хората да заучават и запаметяват информация. Честата употреба на алкохола води до зависимост, а внезапното спиране на употребата му предизвиква често абстиненция (силно безпокойство, тревоги, халюцинации и конвулсии), която може да застраши живота. При опиянение човек често проявява безкритичност, неадекватни реакции, самонадценяване, смущения във възприятията, ограничаване на зрителното поле.

Пристрастяването към алкохола има следните характерни белези:

- Толеранс - изисква се все повече алкохол, за да се получи същия ефект.

- Абстиненция - симптом, който се развива когато човек спре да пие.

- Търсене на наркотици - поведението се променя, когато пристрастения е лишен от алкохол.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Увреждания при неподходяща употреба на алкохол 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.