Увреждания при неподходяща употреба на алкохол


Категория на документа: Медицина


Съдържание

1. История и употреба на алкохол

Алкохолът e най-древното и все още най-разпространеното вещество, което в зависимост от случая причинява релаксация, възбуда или ярост.

В повечето култури по света алкохолът, кофеинът и никотинът са най-често употребяваните легални психоактивни вещества, а алкохолът определено е веществото, предизвикващо най-много проблеми сред тях.

Преди хиляди години хората са започнали да правят алкохолни напитки от практически съображения. Археологическите данни сочат, че лозата е опитомена от човека заедно с житните растения около 6000 г. пр. Хр. и че всички цивилизации на стария свят - Древен Египет, Гърция, Рим са познавали алкохола - предимно виното и бирата. Древните египтяни открили, че гроздовият сок се разваля твърде бързо, но ферментиралият сок, т. е. виното, можело да трае без да се разваля. Те имали проблеми с питейната вода и забелязали, че след употреба на вино, не се разболявали. По-късно виното станало важно за Римската християнска църква, а чрез нея и за цяла Европа. По време на Ренесанса виното станало част от европейския бит. То се произвеждало и продавало под контрола на търговските гилдии. През 1300 година в Централна Европа започнали да произвеждат бира, a производството на вино се разраствало. Появили се различни марки вина, които носели името на мястото, където били произведени за първи път. И макар, че виното се произвеждало с практически цели, употребата му се изменила.

Алкохолът придобил популярност сред масите едва през 16 в., когато поевтинял и навсякъде започнали да никнат кръчми. Хората започнали да експериментират с различни видове алкохол и постепенно той станал интегрална част от Европейската култура.

В много от случаите обаче употребата на алкохола се изродила в злоупотреба. Под злоупотреба се разбира приемането му до такава степен, че се отразява сериозно на здравето и на социалните функции на личността.

Ние трябва да познаваме вредното въздействие на алкохола, причините за злоупотребата с него, защото по този начин всеки от нас ще може да вземе обосновано и правилно решение дали да употребява този наркотик.

2. Характеристика на алкохола

Етиловият алкохол се получава, чрез ферментация на зърната от зърнените растения (при производство на бира) или на гроздовия сок (при производство на вино). Добитият при ферментацията алкохол може да се концентрира чрез дестилация и така се получават концентрираните алкохолни напитки (ракия, уиски, джин, водка, ром). Те обикновено съдържат от 40% до 50 % алкохол. Съдържанието му се измерва в градуси, които показват неговата концентрация в проценти.

Освен етанола, спиртните напитки - особено домашно произведените, съдържат и различни други алкохоли (метанол, пропанол, бутанол и др.), които са упойващи вещества, имащи наркотично действие и освен това са изключително опасни за организма. Те се получават чрез ферментация на продукти, които съдържат въглехидрати. Процесът се извършва под въздействието на живи организми - дрожди.

Алкохолът се употребява като питие. Той се всмуква в стомаха (20%) и тънките черва (80%), като основната част от него се метаболизира чрез черния дроб. Този процес е по-бърз при употреба на концентрати и газирани напитки.

Алкохолът е наркотик, химикал, който изменя начина на функциониране на организма. Това, че е широко разпространен не значи, че е здравословен. Той променя съзнанието, защото изменя химичните реакции в мозъка и въздейства на начина, по който хората мислят, чувстват, говорят и се движат. Алкохолът може има краткотрайни и дълготрайни ефекти върху организма като много от тях са опасни дори фатални. Колкото по-добре познаваме това въздействие, толкова по-подготвени ще бъдем, за да решим дали да пием.

3. Фактори, оказващи влияние при избора на употребата на алкохол

Консумацията на алкохол е свързан с редица фактори, които оказват влияние за избора на младите хора да започнат употреба на алкохол. Те са многобройни, променливи, твърде често взаимно зависими и могат да се обединят в няколко големи групи - социални, икономически, културни, психологични, биологични и демографски. Включват следните по-конкретни измерения:

- познание и предишен опит с алкохол;

- по-различни схващания за здравословен начин на живот;

- личностна и психологична предиспозиция (например "стратегии за справяне" или "търсене на усещания");

- мотивация да пие или да се въздържа;

- хедонизъм (стремеж към удоволствие);

- самолечение;

- пол;

- религия;

- ниво на любопитство, отчуждение или отегчение;

- натиск от връстници и/или употреба от връстници;

- родителска употреба и отношение към алкохола;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Увреждания при неподходяща употреба на алкохол 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.