Третото състояние на здравето


Категория на документа: Медицина


Третото състояние на здравето. Овладяване на третото състояние

Третото състояние на човека се вмества между здравето и болестта и при него са налице всички условия за възстановяване характеристиките на здравия човек. То се характеризира с функционално обратими изменения, което предполага възможност за пълно възвръщане към здравето. Навременното откриване на тези изменения и предприемането на конкретни адекватни мерки е във възможностите на всеки отделен човек. За целта е необходимо по-задълбочено себепознаване.

Третото състояние по принцип не събаря човека и не го откъсва от работата, но води до снижаване на работоспособността, или намалява потенциалната издръжливост. Такъв човек се поддава на оздравяване и може да се присъедини напълно към здравия човек.

Навременното диагностициране на третото състояние е изключително важно и е цел на доболестната диагностика. Ако не се вземат мерки то може да се приближи към предболестното състояние, а с това и към болестта.

1. Към третото състояние специалистите определят временните отклонения от равновесието, с определени физиологични особености, най-често идващи от самата природа на човека. Към тях се отнася половото съзряване, което както е известно се придружава с особени промени в ръстта, гласа, в поведението, в общото състояние. Към третото състояние се отнася и климактериума при жената, мензисът, състоянието преди и след раждане, старостта. Прибавят се и състоянието на тези хора, които по необходимост или по някакви причини пребивават на северния полюс, тропика, или по време на мусоните, които променят съществено климата. Тези и някои други състояния на неприятни усещания са временни и продължават докато се получи адаптация на организма. Освен изброените в трето състояние могат да изпаднат и хора в резултат на преяждане, с излишно тегло, хора с нощни професии, хора с редовна употреба на алкохол, наркотици, психотропни вещества, пушачи, гладуващи, хора с неправилно хранене (недостатъчна употреба на белтъчини, прекалена употреба на бяла захар, бял хляб, мазнини и други).

2. Най-голям проблем и най-голямата тревога за изпадане в трето състояние идва от трайното настаняване на хипогликемията. Характеризира се с намаление на захарта в кръвта. Тя може да задълбочи и други заболявания като склероза, язва, рак, шизофрения и др.

Причини за възникване на трето състояние

Основни причини са: информационен дисбаланс, емоционален стрес, неправилно хранене, намалена двигателна активност, екологична обстановка, вредни навици, режим на живот, психосредата и др.

1. За да бъде в съзвучие със заобикалящия го свят в синхрон с околната среда и собствените си възможности е необходим постоянен поток от информация за начините за съхранение на здравето.

- по сензорния канал той навлиза в организма чрез сетивата и рецепторите и достига до мозъка;

- вербалният информационен канал е свързан със словото, втората сигнална система;

- третият канал е структурният- информацията пристига чрез храната. Това е структурната информация, съдържаща се в белтъчините, въглехидратите, витамините, минералите и биологично-активните вещества.

В ежедневието си човек получава информация и по трите канала.

Ако е в допустими пропорции се получава хармонично единство на зареждането, което поддържа оптимизираната хомеостаза. Когато всички системи в организма работят в равновесие и пълноценно. Това състояние може да наречем "информационен конфорт".

При условие, че по някои от каналите не постъпва достатъчно информация и пропорциите се нарушават, може да се достигне до "информационен дисбаланс".

2. Сред водещите причини нарушаващи здравното равновесие на съвременния човек е напрежението на организма- стресът. Вярно е, че не всички видове стрес са в неблагоприятно въздействие в организма- има и полезен стрес- евстрес. Това е стресът, който ни помага да се приспособяваме, адаптираме към околния свят, за да бъдем силни, устойчиви, работоспособни, да се реализираме пълноценно. Вредният стрес от гледна точка на третото състояние е прекомерно душевно и физическо напрежение. При него организмът реагира закономерно с тревога, резистентност и изтощение. Кръвоносните съдове се свиват, сърцето учестява дейността си, зениците се разширяват, отделя се адреналин и т.н.

3. Екологична обстановка. Планетата Земя е затворена система- притежава затворен кръговрат. Всички отпадъци, които изхвърляме: химикалите, саждите, пластмасата и въглеродния двуокис и др.- всичко това е около нас навсякъде. Нарушена е и личната екология. Много често хората злоупотребяват с лекарствата. Те влияят на най-сложните системи на организма, като често техните лекарствени ефекти са резултат от потискането на важни жизнени процеси. Това преминава границата на полезното въздействие и има увреждащ ефект. Самолечението и безкрайната употреба на медикаменти е опасна. Използват се понякога лекарства противопоказани за дадения човек, които водят до алергии, увреждат храносмилателната система, черния дроб, нервната система и т.н.

Необходима е лична ангажирана активност срещу причинители на дисравновесието и своевременна реакция чрез промени в начина на живот и опазване на околната среда.

4. Вредни навици. Те са тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания и др. Те изтощават защитните сили на организма и в реална ежедневна комбинация с всички останали увреждащи фактори, водят до третото състояние и след него до истински заболявания. В цивилизованите страни се води борба против тютюнопушенето. Цигарите имат висока концентрация на двете основни за здравето на човека съставки: катран и никотин. Друг по популярност порок е злоупотребата с алкохол. Неговите последици са добре известни- цироза на черния дроб, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, злокачествени заболявания и други. Тревожно е положението на наркоманите. Здравето се уврежда с употребата на наркотици прогресивно.

5. Обездвижване. С напредъка на индустриализацията, автоматизацията, компютъризацията и въобще с модернизацията на трудовата дейност, обездвижването става проблем за много хора. Ето защо този проблем се проучва от лекари, валеолози и др. При лица със заседнал начин на живот смъртността е по-голяма. У нас обездвижването започва още от детска възраст. Това задължава всеки лично да намери правилно решение за себе си на този проблем.

6. Затлъстяване. В обсега е на третото състояние. Ако се премине в нискоенергийно хранене и увеличен двигателен режим има вероятност оптималното тегло да се възстанови отново, а стова и пълното здраве. Препоръчва се оценяването на теглото спрямо ръста да става по таблици. У нас е популярна таблицата на Щерман и по индекса на телесната маса. Той се определя като теглото в килограми се разделя на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Индексът на телесната маса може да бъде разделен в няколко категории, но общо казано, колкото по-висок е той, толкова по-висок е и рискът от проблеми със здравето.
Всички групи спрямо ИТМ
Група
ИТМ
Сериозно поднормено тегло
- 15.0
Опасно поднормено тегло
15.0-16.0
Поднормено тегло
16.0-18.5
Здравословно тегло (нормално)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Третото състояние на здравето 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.