Технически фиш за близки на пациенти с декубиталис и кожни проблеми


Категория на документа: Медицина


ТЕХНИЧЕСКИ ФИШ
за близки на пациенти с

ДЕКУБИТУС И КОЖНИ ПРОБЛЕМИ

1. Определение. Терминът "декубитус" идва от латинската дума "decumbere", означаваща лежане или пролежка. Декубитусът е състояние, което се наблюдава при обездвижени възрастни хора и при хора от други възрастови групи страдащи от тежки заболявания, довели до продължително залежаване в една и съща позиция. Налягането, което тежестта на тялото оказва върху кожата и прилежащите й мускули и тъкани може да доведе до застой в кръвообращението на засегнатите места и последваща некроза на мускулите и разраняване кожата на местата, където тялото контактува с твърдата повърхност на леглото. В по-напреднала фаза на декубитус се наблюдават загноявания, достигащи голяма дълбочина и ширина и обхващащи костите. Физиологични промени свързани с появата на декубитус може да се наблюдават при залежаване в една и съща позиция, продължаващо само два часа!

В своето развитие декубитусът преминава през 3 степени:

I степен-обикн.зачервяване на кожата;

II степен-почерняване на кожата и повърхностно разраняване;

III степен-дълбоко некротизиране и разраняване на тъканите с навлизане на бактериална инфекция.

II.Профилактика на декубитуса

Първо и най-важно условие в профилактиката на декубитуса е грижите за тежко болния да бъдат навременни и постоянни:

• недопускане на продължителен натиск и подобряване на кръвната циркулация в застрашените зони.

• грижа за леглото на болния - равен и гладък дюшек, чисто постелно бельо и винаги добре изпънато;

• редовно обръщане на залежалите се болни (поне на 2 часа), ако състоянието на болния позволява това;

• разтриване с ревулсивни средства;

• за намаляване риска под застрашените места от декубитус да се поставят гумени кръгове, напълнени с въздух и облечени в калъфка или специални пневматични възглавници за лакти, колене и пети. Могат да се приготвят малки кръгове от памук и бинт, поставяне на антидекубитални дюшеци.

III. Лечение на декубитус

При І степен - болният да не лежи върху него, ако е възможно на обратната страна. Мястото се маже с епителизиращи унгвенти, отгоре се поставя стерилна марля. Добър ефект дава поставянето на антибиотични пудри.

При получена рана лечението се води от принципа на вторично заздравяване на раните и се третира по стерилен начин; околността се обработва с йод-бензин(йодасепт) , мястото с антибиотици шпрее и след това се слага стерилна превръзка.

При некроза - се прави хирургична обработка с изрязване на некротичните участъци. Добър резултат дава открития способ, ако болният може да лежи на здравата страна. Това дава възможност за гранулиране на здрава тъкан, понякога се налага дренаж. Добри резултати дава кварцовото облъчване.При гипсови превръзки - гипсът се сваля! При гноене се взема материал за микробиологично изследване и се лекува целенасочено.

При правилна преценка от голямо значение са готовите превръзки за декубитални рани. Много е важно да се спомене, че всички тези превръзки са много различни и имат различен механизъм на действие. Използването им без да се направи оценка на раната и да се подбере подходящата за съответната рана и пациент, обикновено води до разочароващи резултати. Въпросът не е просто да се влезе в аптеката и да се купи някаква превръзка за декубитални рани. Какъв тип превръзки, кога, как, за колко време и в каква последователност да се използват -тази преценка задължително се извършва от медицински специалист, който инспектира раната и прави съответната обработка поне веднъж седмично. След като медицинският специалист определи алгоритъма на лечение, самата смяна на отделните типове превръзки може да се извършва както от самият пациент/ако той може да се обслужва сам/, така и от близките/немедицински лица, тъй като боравенето с тях е изключително улеснено. Превръзките за лечение на декубитални рани са изключително многообразни -"хидроколоидни", "полиуретанови/пенести", "силиконови", "алгинатни", "сребърни","полиакрилатни активирани с р-р на Рингер", "с активен въглен", "комбинирани за инфектирани рани", "импрегнирани", "мазеви", "парафинови", "вторични покривни" и т.н.

РЕНГИНАР КЬОРОВА, 3 КУРС

08.09.2013





Сподели линка с приятел:





Яндекс.Метрика
Технически фиш за близки на пациенти с декубиталис и кожни проблеми 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.