Специални грижи при деца с рахит. Профилактика на рахита.


Категория на документа: Медицина


Специални грижи при деца с рахит. Профилактика на рахита

Определение:
Рахитът е заболяване на бързорастящия детски организъм в кърмаческата и ранна детска възраст, което се дължи на недоимък на вит. Д и неговите метаболити и на последващи отклонения в калциево-фосфорната обмяна и в минерализацията на новообразуващата се кост.
Фактори обуславящи развитието на рахит:
-От рахит боледуват предимно т.н. "зимни бебета" родени през есента и зимата, които прекарват първите си месеци затворени в стаята, а най-рядко боледуват родените през пролетта, които през лятото биват изнасяни на слънце.
- Изкуствено хранените деца боледуват по-често от тези на кърма.
-Недоносените деца по правило развиват рахит т.к. раждат с по-малки запаси на вит. Д и калциево-фосфорни соли.
Признаци на рахит:
Най-характерно за началния рахит е усиленото изпотяване по време на сън и при сукане. Започват да се държат неспокойно и не спят добре. Ръбовете на черепните кости, намиращи се в областта на фонтанелите омекват като се забавя и тяхното затваряне. Теменните и челните кости започват да изпъкват силно. Появяват се деформации на гръдния кош. Ако рахитът не се лекува сводът на стъпалото се смачква, което води до появата на плоските стъпала. Постоянен и характерен признак на болестта е отслабването на тонуса на мускулите. Децата не могат да извършват движения в по-голям обем.
Профилактика на рахита:
I.Антенатална - през последните месеци на бременността, ако съвпадат с есенно зимния сезон на бременната се дават от 400-1000 международни единици вит. Д.
II.Постнатална:
1.Грижи за правилно отглеждане на детето - осигуряване на чист въздух, правилно обличане, хранене, предпазване от чести заболявания;
2.Медикаментозна профилактика - започва към 25-я ден след раждането(при недоносени на 8-я ден) при здрави добре отглеждани деца дневната доза е 1000 межд. ед.
*Методи на медикаментозна профилактика:
-Ежедневното даване на вит. Д2 или Д3 през устата е най-физиологично и ефикасно-дава се сутрин преди първото хранене до навършване на 1год. възраст. През летните месеци може да се преустанови след навършване на 1год. Профилактиката се извършва само през есенно-зимния сезон до навършване на 3 год. възраст.
-Ударен метод на профилактика - на всеки 3 месеца се дава "per os" по 1 амп. от 300хил. межд. ед. вит.Д по 10 капки в 3 последователни дни.
*Профилактика при недоносени:
-При недоносени с тегло от 2500-1500гр. се дават от 1500-2000 межд. ед. вит.Д дневно при недоносени с тегло под 1500гр. се дават 2000 межд. ед. вит.Д дневно.
Лечение:
*Лечението на рахита става с препаратите:
-Deavit - перорални капки 10mll флакон - има 400 ед. вит.Д и 300 000 ед. вит.А. Дозата за кърмачета е 3-6 капки.
-Vigantol - 10mll мастен р-р в една капка има 700 ед вит. Д.
Прогнозата на рахита е добър!

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Специални грижи при деца с рахит. Профилактика на рахита. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.