Реферат по гериатрия


Категория на документа: Медицина


Неподвижност - Представлява една от основните причини за ограничената ежедневна активност,за неспособността на възрастните и стари хора да съхраняват своята роля и пълноценно участие в социалния живот.Причините са разнообразни - от страхове за осъществяване на нормалната за ежедневието активност,до сериозни ограничения за придвижване поради заболяване.
Предотвратяване на неподвижността - Причините за неподвижност при стария човек обикновено се появяват на средна възраст.За да се ограничи или предотврати влиянието им и профилактира появата на неподвижност е необходима активност за своевременна диагноза и лечение на заболявания,причините за неподвижност,осъществяване на подходяща физическа активност.
Индивидуалния подход е ключов фактор за постигане на добри резултати.

Инконтиненция - (Незадържане на урина) - Често страдание при възрастните и стари хора.Най-честите причини са - деменция,делириум,уринарни инфекции,прием на медикаменти повишаващи диурезата,ендокринни заболявания и други.
Инконтиненцията на урина не е неизбежно следствие на стареенето.Не е задължително и старческата възраст да се съпътства от инконтиненция.

УРИНИРАНЕ И ДЕФЕКАЦИЯ
Незадържането (неволното изпускане) на малки количества урина може да предизвика дразнене и възпаление на кожата. Ако имате такъв проблем, използвайте памперси.
Запекът също се среща често. Залежаването или промените в храненето в много случаи водят до появата му.
* За да облекчите проблема с уринирането, ходете до тоалетната по-често. Например сутрин след ставане от сън, през деня след всяко ядене и вечер преди лягане, или на всеки два часа.
* Ограничете приема на течности след 20 часа вечерта, това ще ви позволи да спите по-спокойно без неприятни инциденти. Дръжте до леглото си подлога (нощно гърне) в случай, че се наложи да уринирате през нощта. За всеки случай през нощта можете да използвате и памперси.
Често болните, които не могат да задържат урина, не могат да контролират и червата си.
* За да се предотврати запека, старайте се да отивате до тоалетната всеки ден в определен час, например точно след закуска.
* Пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете, богати на целулоза, изпиването на 2 литра течности дневно (ако няма противопоказания) и физическите упражнения стимулират чревната перисталтика.
* Пиенето на топла вода, сок от сливи също улесняват дефекацията.

Намалено зрение - При около 70 % от старите хора се установяват проблеми със зрението.Най-чести причини за хронично нарушение в зрението на възрастни и стари хора-катаракта,макуларна дегенерация,глаукома и диабетна ретинопатия.Препоръчва се очен преглед на всеки 1-2 години за хора над 65години.При смущения в зрението са по-чести паданията,по-често се установява деменция,депресия,делириум.

Работа с възрастни хора с увредено зрението
Много възрастни хра не са редовни в очни прегледи след 60 - годишна възраст,
Наблюдението може да ни даде представа и да оценим зрението. Колко добре възрастни се движите в околната среда-дали предценят пътя си с ръцете си или краката?
* При среща с пациент със зрителни увреждания, да се въведат при влизането си в стая и
* да се сигнализира на пациента, когато се напуска стаята му .

Увреден слух - Увреждането на слуха е чест проблем на възрастните и стари хора.Загубата на слух е сред най-честите хронични здравословни проблеми и заболявания.Предхожда се само от артрозна болест,сърдечни заболявания,хипертония.
Загубата на слуха може да предизвика параноя при старите хора,които чуват неопределено,неясно звуците и погрешно приемат,че разговорът е за тях,което поражда чувството на негодуване,възмущение,враждебност,омраза.
Намаляването на слуха може да бъде забелязано от фамилията на стария човек или приятели преди самия той да го забележи.

Декубитуси - Те продължават да са едни от големите проблеми за възрастните и стари хора,независимо от подобряващите се профилактични мерки.Честотата на декубитусите нараства с увеличаване на възрастта на болните,особено при ограничена подвижност с влошени чувствителност и възприемане на болката от натиск,с ограничение в мисловния процес,с инконтиненция на урина и фекалии.
Най-честите места на декубитусите са областта на сакрума,седалищната област и др.За да се установят декубитусите трябва да се огледа болният в легнало положение и всички места подложени на натиск.
Развитието на декубитуси може да се ограничи чрез осигуряване и поддържане на подходящо положение на тялото в леглото и намаляване продължителността и силата на натиска върху най-често засяганите области.

ХИГИЕННИ ГРИЖИ ЗА ТЯЛОТО
Когато поддържате тялото си чисто, вие сами ще се чувствате по-приятно, такова ще бъде и възприемането ви от околните. Грижите, които полагате в това отношение, ще ви помогнат да възприемате тялото си като едно цяло.
* Ако се налага да се бръснете , използвайте електрическа самобръсначка.
* Измиването на зъбите и венците един-два пъти на ден ще ви помогне да усещате по-добре вкуса на храната.
Къпане на възрастни хора
Значителен брой от възрастните хора имат трудности или нужда от помощ с къпането. Къпането е един от най-лични дейности на ежедневния живот и изисква-ловкост, гъвкавост, баланс, сила и координация .Често възрастните се страхуват от болка, умора и слабост, страх от падане, от настинка.
* Ако състоянието ви не позволява да се къпете, измивайте косата си с помощта на друг човек. Това става в седнало положение, като на коленете си слагате леген и навеждате главата си над него, а помощникът ви полива косата с вода от кана или друг подобен съд.
* Влизането и излизането от мократа хлъзгава вана е опасно, така че бъдете внимателни. Добре е на дъното на ваната или под душа да се постави подходяща подложка, на която да стъпвате без да се подхлъзвате.
За да се предпазите от рани при залежаване, когато седите или лежите, не се задържайте в едно и също положение за повече от 1-2 часа.
* Ако част от кожата на гърба или седалището е зачервена и болезнена, не лягайте и не сядайте върху тези места.
* Сядайте върху възглавница или дунапренова подложка. Може да се поставят гумени кръгове под засегнатите крайници и седалището.

Нарушения в съня при възрастни и стари хора - Безсънието влошава качеството на живота,а близо половината и повечето са с нарушение в съня.По-чести са нарушенията на съня след 75 години.При възрастните и стари хора се наблюдават промени в съня,в нуждата от сън,в основните характеристики и структура на съня,които се свързват с процесите на стареене.С възрастта намалява нуждата от сън.
Възрастните и стари хора имат по-големи проблеми и затруднения със заспиването,по-чести са и проблемите с поддържането на съня.По-честите оплаквания от безсъние се дължат на удължения период на заспиване,на намалената ефикасност на съня,липсата на осъзната нужда от по-малко сън.

Дехидратация - Тя е сред най-честите проблеми при възрастни и стари хора и най-честото нарушение във водно-електролитния баланс.При дехидратация е повишен рискът за инфекции на пикочните пътища,на кожата и дихателната система.Развитието на дехидратация при остри заболявания е свързана с повишен леталитет.
Един от факторите,предразполагащи към дехидратация е намалението в концентрационната способност на бъбреците,наблюдавано с напредване на възрастта.Особено предразположени към дехидратация са възрастните и стари хора с болестта на Алцхаймер.
По-чести прояви на дехидратация са сухота на езика,сухота на мукозната покривка на устата,надлъжно набраздяване на езика,смущения в говора,хлътналост на очните ябълки и други.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Реферат по гериатрия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.