Реферат по гериатрия


Категория на документа: Медицина
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ
МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ

РЕФЕРАТ ПО ГЕРИАТРИЯ

Тема:

Общи грижи на медицинската сестра при профилактиката и лечението на заболявания при стареенето,спазване на дневен режим и закаляване в старческата възраст,физически занимания.

Стареенето е всеобщ биологичен процес на развитието на човека. Този процес при нормално стареене преминава в старост, а след това завършва със смърт. Следователно със стареенето се увеличава вероятността за смърт. В широк мащаб стареенето обхваща всички морфологични, биохимични, или психични промени, които възникват с времето в живия организъм. Стареенето е всеобщ закон на природата. Възникнал веднъж на планетата животът бележи непрекъснато развитие във форми, стриктни грижи и функции в пространството и времената. Животът да съществува без своето отрицание стареенето и смъртта. От позиции на съвременния подход в биологията и медицината, представите за стареенето се групират в 3 направления:

1. Стареенето започва от момента на първото деление на зиготата.

2. Схващане е, че стареенето започва от половото съзряване.

3. Че стареенето започва след пълното физическо развитие. Установено е, че до момента на пълното физическо развитие, стареенето се развива на субклетъчно и клетъчно ниво и е предпоставка за развитието на множество теории в биологията и медицината.

Старческата възраст е фаза в развитието на човека,динамичен процес,а не статично състояние.
След определена възраст настъпват физиологични промени като-забавено мислене,отслабване на паметта,повишено внимание,намалено либидо,промени в характера на съня,забавени движения и други.
В старостта се срещат непреодолимия упадък на функциите с натрупания жизнен опит.
Вродените и придобитите увреждания с годините влияят негативно на соматичните показатели,но творческото развитие на човека,може да има възходящ ход до самата смърт.
Намалената спонтанна активност е обикновено първото възрастово изменение.При старите хора се забелязва още-предпазливост,склонност към ригидност,към депресивност и други.
Наред с промени в някои физически параметри,като например сърдечната дейност и артериалното налягане,обикновено настъпват и отклонения от психично естество в настроението,възприятията,мисленето.
Понякога различни неосъзнати огнища на инфекция,като пневмония,инфекции на пикочните пътища или други заболявания,като диабет,нарушена чернодробна функция-могат да допринесат за възникване на психични нарушения..Затова е много важно при медицинските прегледи в старческата възраст да се търсят и изключат всевъзможните видове дефицити във физическото здраве на пациента преди да бъде насочен за преглед е определяне на психичния му статус.
При депресивни състояния у старите хора преобладават тревожност,напрегнатост и други.
Органичните психози са свързани с церебралната съдова патология-психични нарушения при хипертония,хипотония,спазми,тромбози,емболии,аневризми,но най-често са резултат от атеросклерозата.
При мозъчно съдовата болест най-чести са невротичните разстройства,изразени със соматична и психична астения-обща отпадналост,бърза уморяемост,намалена работоспособност и други.

С възрастта започват изменения, свързани с остаряването.
* Те засягат преди всичко жлезите с вътрешна секреция, нервната и сърдечно-съдовата системи.
* Увеличава се образуването на свободни радикали
* Намалява ензимната активност, жизнеността се понижава вследствие на по-слабо образуванена АТФ (главен източник на енергия),
* Влошава се структурата на клетъчните мембрани и т.н.
* Имунната система на възрастните хора също отслабва и организмът им става по-податлив на инфекции, особено през зимата.
Нараства и вероятността от развитие на "болести на третата възраст". Сред най-често срещаните хронични заболявания, които измъчват възрастните хора, са:
* Появата на диабет
* Артрит
* Проблеми с бъбреците и пикочния мехур
* Деменция
* Болестта на Паркинсон
* Глаукома
* Заболяване на белия дроб
* Катаракта
* Остеопорозата
* Разширения на простатата
* Болестта на Алцхаймер
* Дегенерация на макулата
* Депресия
* Сърдечно-съдовите заболяванияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Реферат по гериатрия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.