Рак на дебелото черво (carcinoma coli)


Категория на документа: Медицина


РЕФЕРАТ
На

Ралица Тониева Павлова N;1812 м.с.III КУРС

РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО(CARCINOMA COLI)
Какво представлява ракът на дебелото черво?
Ракът (карциномът) на дебелото черво е най-честия рак на органите на храносмилателния тракт. Представлява втория по честота карцином при мъжа (след белодробния и преди стомашния) и третия при жената (след карцинома на млечната жлеза и матката). Честотата му в последните години непрекъснато нараства
Причините за възникване са:
- генетично предразположение
семейно предразположение - заболяването се среща няколко пъти по-често в семействата на болни от колоректален карцином.
- преканцерозни унаследявани състояния - фамилна аденоматозна полипоза, която се характеризира с множество (над 100) колоректални полипи; синдром на Lynch (неполипозен дебелочревен карцином).
- фактори на храненето - счита се, че богатите на месо и мазнини и бедните на баластни вещества (влакнини, фибри) храни, както и наднорменото тегло са рискови фактори
- други фактори - хроничен улцерозен колит, болест на Крон и цьолиакия,запек.

Развитие-Най-често се локализира в ректума и сигмата, по-рядко в другите отдели на дебелото черво. Растежът му може да бъде към лумена на червото /екзофитен/ и в чревната стена /ендофитен/. Най-вътрешната част на дебелото черво е лигавицата. Ракът на дебелото черво възниква именно в този слой.
Метастазиране - веднъж възникнали, раковите клетки бързо започват да се размножават. Колоректалният карцином метастазира по лимфен, по кръвен път и по съседство. Карциномът на колона метастазира в регионалните лимфни възли, в черния дроб, костите, перитонеума, белите дробове, пикочния мехур.

Симптоми-коремни болки (мъчителни, продължителни, тъпи);запек;подуване на корема, къркорене в червата;появяване на кръв в изпражненията;лош апетит;бледост;чувство на слабост;повишена температура;загуба на тегло;остра непроходимост на червата(илеус).

Диагностика-Иригоскопия - рентгенова снимка, която се прави след бариева клизма.
Ректороманоскопия - изследване, при което последните 30 см. от дебелото черво се оглеждат със специалена камера.
Колоноскопия - изследване, подобно на ректороманоскопията при което се изследва участък с дължина до 1 метър.
Фиброколоноскопия - най-добър метод, при който чрез апарат снабден с влакнеста оптика могат да бъдат огледани всички участъци на червото, чак до илеоцекалната клапа.
биопсията представлява вземане на малко парченце подозрителна тъкан, което след това се изследва хистологично.
Лечение-Основните методи на лечение в традиционната медицина са оперативно премахване на тумора и на засегнатите части от червото, химиотерапия и лъчетерапия..Каква операция ще се извърши зависи от размерите и разположението на тумора. При малки размери и подходящо разположение е възможно туморът да се отдели напълно и да се съхранят нормалните функции на дебелото черво. При големи размери и при някои разположения операцията завършва чрез създаване на изкуствено анално отвърстие разположено на предната коремна страна.
Профилактика-необходимо в храната на човека да има повече плодове и зеленчуци, да не се допуска на запек, съдържанието на червата да се изпразва в клекнало положение и при първият позив. Добре трябва да се помни,че появата на оплаквания е вече признак за напреднал туморен процес, което понижава ефективността от лечението. Оплакванията са свързани с честа дефекация, болки в коремната област, постепенно отслабване и трудно хранене поради липса на апетит. Изпражненията са примесени с кръв и слуз.
Колостома-Операцията с която се прави изкуствен отвор на дебелото черво към коремната стена за извеждане на стомашно съдържимото.Сигмостомия- е същинската колостомия. Стомата е в лявата долна част на корема. Това е най-честата операция и обикновено е дефинитивна (трайна). Запазено е почти цялото дебело черво и затова отделяните фекалии са с обичайния втвърден вид.
Специални сестрински грижи: Правят се с цел да се постави правилна диагноза и да се проведе необходимото оперативно лечение. Това включва: на първо място психо-социална опора, защото пациент с диагноза рак на дебелото черво има нужда от постоянна колостома и той смята, че е забележима и неприятна за околните. Пациентите изживяват страх, което допълнително влошава обстановката.
Подготовката за операция включва: Физикални, лабораторни, инструментални, ендоскопски изследвания, фистулно изследване, лимфография, ангиография, радиоизотопно изследване, сфинктеротонометрия и др. Няколко дни преди интервенцията пациента преминава на висококалорична и нискорезидуална диета. За очистване на чревния тракт се прилагат 24ч. преди операцията осмотични очистителни средства и клизми. Вечерта преди операцията пациента получава лека храна, а сутринта в деня на операцията не приема храна и течности. Оперативното поле се избръсва в деня на операцията и пациента се изкъпва. На операционната маса оперативното поле се почиства с антисептици. Следоперативни грижи: Превръзката трябва да се сменя ежедневно като се прави оглед на раната за възпалителни и др. процеси. При наличие на такива се свалят конците за обработка и лечение на възпалението. Първата превръзка се прави на следващия ден, марлените ленти се свалят след даване на обезболяващи средства на 24-48 час от операцията. Осигуряването на редовна дефекация е важен момент. Следи се диуреза (при необходимост с катетеризация), антибиотици се прилагат при назначение и след антибиограма. Постоянен контрол върху общото състояние на пациента.
Специални сестрински грижи при пациенти с колектомия-(стома)- Предоперативни грижи: взема се информирано съгласие за илеостомата и се прави предварително обучение на пациента. Провеждат се традиционните мероприятия - вливания, кръвопреливания, антибиотично лечение и т.н.Следоперативните грижи включват: грижи за оперативната рана, окончателния размер и вид на стомата се определя на 3-тия месец след операцията, когато теглото на пациента е стабилизирано и стомата приеме стабилно състояние.Пособията за обработка на стомата биват: индивидуален превързочен пакет, табличка с дезинфекционни р-ри, колектор, цинкова паста,пудри и други. Обработката се извършва след вземането на информирано съгласие от пациента и заемане на необходимото положение в леглото (по гръб). След това се прави оглед на стомата, дезинфекцира се кожата около стомата с Риванол, почиства се с Браунол и при необходимост се обработва с паста. След определяне размера на стомата се изрязватколектори-торбичките, които съхраняват отделените фекални маси с нужната големина. По форма колекторите биват два главни вида: затворени за еднократна употреба и отворени - за по-продължително ползване. Затворените колектори-са полиетиленови торбички само с един отвор - за стомата. След напълването им с фекалии, те се отделят от стомата и се изхвърлят.Отворените колектори имат два отвора - един за стомата и един в долната част на торбичката, който се затваря с клампа (щипка). Когато се напълни го изпразваме през долния отвор, като свалим щипката.
Провеждане на обучение на пациента за смяна на колекторите-Преди да смените колектора си осигурете всичко необходимо:Марлени компреси.Плик за събиране нещата, които ще се хвърлят.Нов колектор.При отделянето на стария колектор (или плочка) внимавайте да не раздразните кожата! Най-добре е с една ръка да отделяте внимателно лепкавата повърхност, а с другата да притискате кожата отстрани,Стомата и нейната околност почиствате с кръгови движения отвън навътре (концентрични кръгове). Отначало с марля, напоена с вода и сапун, за да се разтворят остатъците от лепилото (или измиване с топла вода и тоалетен сапун) и накрая кожата около стомата добре да се подсуши със сухи компреси..Новият колектор прилепете към кожата без да образува гънки при следната последователност: отдолу, отстрани и накрая отгоре.
ХРАНЕНЕ- Няма специална диета за стомираните, освен ако преди операцията е трябвало да спазвате такава. Препоръчително е да се избягва консумацията на варива в следоперативния период.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Рак на дебелото черво (carcinoma coli) 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.