Профилактика на полово предаваните заболявания


Категория на документа: Медицина


К У Р С О В А

Р А Б О Т А

НА

ТЕМА: „Профилактика на полово – предавани заболявания”. Методика на обучението на семейства и деца в пубертетна възраст”

У в о д

Сексуалността се проявява по различен начин в различните възрасти. Тя не е от голя¬мо значение за по-малките деца. Наистина момчетата ще открият, че им е приятно да пипат члена си, а момичетата - да пипат тя¬лото около влагалището и особено клитора. Но обикнобено това не е важна част от живота им.

Любовта обаче винаги е важна част от живота ни. Всеки зрял човек желае да партньор, който при всички несгоди на живота да стои до него свързан посредством съвместната им житейска история;

Мъжът и жената се стремят да се съединят в една физическа и духовна общност. За съвместния им живот любовният акт е постоянно възвръщаща се потребност и извор на ново ща¬стие.

Макар че в подходящия момент и при нор¬мални обстоятелства сексът е щастливо и здравословно преживябане, понякога от него човек може да пострада. Това става, когато единият партньор има болест, предавана по полов път.
Болестите, предавани по полов път (БППП), някои от тях известни и Като венерически бо¬лести (ВБ), се разпространяват посредством близкия контакт на двама души, Които имат интимност. Главните БППП са трипер, херпес, гъбички, хепатит В, сифилис и СПИН.
БППП представляват сериозна опасност по две причини. Първо, те могат сериозно да влошат състоянието на човека, който е за¬разен с тях. Второ, превръщат същия човек в преносител, всеки път, когато той или тя имат полов акт, е Възможно неговият или не¬йният партньор да се заразят. Тази опасност намаляба, Когато мъжът използба презерватив, но не отпада напълно. Както при бремен¬ността, така и тук единственият абсолют¬но сигурен начин да не хванеш БППП е изобщо да нямаш интимни контакти, което в нашият съвременен живот звучи неправоподобно.

Възобновеният интерес към венеричните и другите, предаващи се по полов път болести е резултат от обезпокоителните данни за тяхното увеличаващо се разпространение в редица страни на света. Той е свързан също така и с големите постижения на нау¬ката в тази област и знанията за проявите и лече¬нието на тези заболявания, с успехите на лабора-торната диагностика, както и с разширената кожно-венерологична мрежа и достъпността на население¬то до нея. В практиката са възможни и се срещат различни комбинации от тези болести за сметка на измененията, настъпващи в имунобиологичното съ¬стояние, и лекарствената поносимост на индивида.
В европейския континент официално са признати като класически следните венерически болести: си¬филис, гонококция (трипер), мек шанкър, венеричен гранулом, ингвинална лимфогрануломатоза (болест на Никола -- Фавр).

І ГЛАВА
І .Полово – предавани заболявания
Полово предаваните болести са заболявания, които се пренасят по полов път (МSТ, STD на английски). Касае се за над 20 заболявания, причинени от бактерии, вируси, гъбични инфекции или паразити. По принцип всички те се разпространяват по полов път, но се различават по степентта на вирулентност на причинителя, по развитието на заболяването и по възможността за лечение и профилактика. Класическите венерични болести (сифилис, гонорея и др.), не предизвикват толкова голям страх откакто съществуват антибиотиците. Срещу Хепатит В (Hepatitis В) – едно тежко заболяване, което може също да се пренесе по полов път съшествува отдавна ваксина. Днес основно място сред полово предаваните болести заема СПИН, защото при това заболяване още не е открит медикамент, който да го лекува; не е открита също още и ваксина.
По целия свят всяка година се заразяват около 330 милиона души с полово-предавани болести. Най-разпространена сред тях е трихомониазата; тя обхваща 120 милиона, следвана от хламидиаза 50 милиона и гонорея 25 милиона заразени. Числото на HIF-инфектираните днес е приблизително около 42 милиона. Заразяването става основно по време на сексуални контакти, когато лигавиците влизат в пряк досег с инфектирани телесни течности (спермална течност или вагинален секрет).
Голяма част от венерическите болести в частност херпес-инфекциите се предават също и чрез орални контакти, целувки и петинг (директен контакт с инфектирани телесни течности). Заразата може да се предаде от серопозитивна майка на плода или новороденото. Някои венерични болести (хепатит В/С, СПИН, сифилис) могат да се предадат по кръвен път чрез заразени кръвни и хематологични продукти или при смяна и общо ползване на спринцовки при токсико-зависими. Някои инфекции се пренасят чрез използването на общи кърпи за ръце, тоалетни принадлежности и др. но такива случаи са изключително редки. Едно заразяване по въздушно-капков път (кашлица, кихане) е изключено. При всекидневните социални контакти (работа в къщи, в офиса, пътувания и др.) е невъзможно инфектиране ако се спазват нормалните хигиенни норми.
Голяма част от полово-предаваните болести (преди всичко хепатит В и СПИН), в началото се манифестират в зоните, където е станал контакта, а това значи върху пениса, вагината (влагалището) и върху срамните устни. Може да бъде засегната също и устната кухина. Някои от тези заболявания предизвикват незначителни оплаквания други обаче са много опасни: ако не се лекуват могат да се разпространят в цялото тяло и да причинят в частност тежки и невъзвратими поражения като стерилитет, мозъчни лезии или слепота. HIV-инфекцията е полово-предавана болест, която е най-опасна. На базата на актуални данни за СПИН 12 години след заразяването се манифестира последния стадий на заболяването, което за жалост завършва със смърт. Полово-предавани болести

Болестите, предавани по полов път се причиняват от вируси, бактерии и паразите. Вирусите причиняват различни болести, включително хепатит В и генитални херпеси. Бактериите причиняват болести като гонорея и сифилис. Краста, трихомонас и срамни въшки се причиняват от паразити. Повечето болести, предавани по полов път са излечими. Но ако не се лекуват своевременно, някои болести могат да доведат до продължителни здравословни проблеми както при жените, така и при мъжете. Например могат да повредят репродуктивните органи, така че жената да не може да има деца - могат да причинят рак на матката, увреждания на сърцето и мозъка, и евентуално смърт.
Симптоми

При много от болестите, предавани по полов път често е трудно да се разпознаят ранните симптоми и много хора ги пренебрегват, докато не се появят по-сериозни проблеми. Това е особено вярно за жените и това затруднява ранната диагностика и лечение. Необичайни течения на пениса, ануса, вагината; парене при уриниране; болка в корема или слабините с треска; болка по време на секс; обриви, пришки или язви по гениталиите са възможни симптоми на болести, предавани по полов път. Ако човек има някой от споменатите симптоми, трябва да преустанови сексуалните си контакти и да отиде на преглед.
Болестите, предавани по полов път и хив

Има сериозни доказателства, че ако човек е заразен с други болести, предавани по полов път, вероятността да се зарази с ХИВ или да го предаде, ако е носител на вируса, се увеличава. Това става вероято поради раничките и нарушенията на кожата или лигавиците, които са често срещани при болестите, предавани по полов път. Ако подозирате, че може да сте се заразили, или да сте били изложени на риск от заразяване с болест, предавана по полов път, трябва да потърсите медицинска консултация. Човек, който е заразен с болест, предавана по полов път трябва да знае, че ако не прави секс с презерватив е изложен на по-голям лиск от заразяване с ХИВ.
Как болестите се предават по полов път?
Презервативът е единственото средство, което предпазва от болести, предавани по полов път и нежелана бременност. Контрацепцията е отговорност и на двамата партньори. Презервативът предотвратява навлизането на семенна течност във влагалището. Ако употребата му е правилна, сигурността възлиза на около 98%. Важно е кондомът да бъде в срок на годност и опаковката да се отвори внимателно.

Полово-предаваните болести се разпространяват чрез вагинален, анален и орален секс. Оралният секс не означава безопасен секс, противно на разпространената представа. Микроорганизмите преминават от човек на човек чрез семенната течност, вагиналната слуз и кръвта. Някои от причинителите на болестите могат да навлязат в тялото посредством малки рани в устата, гениталиите или ануса. Лигавиците са много по-податливи от кожата, така че ако някакъв секрет влезе в досег с тях опасността от инфекция е много по-голяма.

Колкото повече партньори имате, толкова по-голяма е вероятността някой да ви предаде своята инфекция. Един от начините за предпазване от полово предавани болести е избягването на безразборните сексуални връзки и поддържането на сексуален контакт само с партньор, заслужаващ доверие.
Най-често срещаните половопредавани болести са: хламидия, гонорея, хепатит В, генитален херпес, СПИН, човешки папилома вирус, сифилис и трихомониаза. При полов контакт се пренасят и срамните въшки.
Източник на инфекцията е болният човек, а основният механизъм на предаване е директния контакт при полов акт. В някои случаи заразяването може да стане и по кръвен път - кръвопреливане, операция, инжектиране. Някои болести могат да бъдат предадени от майката на бебето.Ако не се лекуват, повечето болести, предавани по полов път, могат да предизвикат стерилитет. Известно е, че тези инфекции са най-честата причина за безплодие. При жените половопредаваните болести могат да доведат и до тазова възпалителна болест и рак на шийката на матката. Бременните, които са заразени, имат по-голям риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане.
По данни на Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път.

Според причинителите, сексуално предаваните инфекции могат да се класифицират като заболявания причинени от вируси, бактерии, спирохети, гъбички и паразити. Тенденцията е за увеличаване на новите сексуално предавани болести - хламидийните и вирусни инфекции.
При мъжете гонореята се проявява със сърбеж, парене и болка при уриниране. Много скоро се появява и жълто или бяло гнойно течение от пениса. Инкубационният период е от 2 до 7 дни и има остро, хронично или асимптоматично протичане.
Симптомите на гонореята при жените са парене и болка при уриниране, а в някои случаи и поява на гъсто жълто или бяло течение от влагалището.
Заболяването се лекува успешно с антибиотици.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Профилактика на полово предаваните заболявания 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.