Палеативни грижи


Категория на документа: Медицина


Палеативни грижи при специфични групи

1.При деца-х-рат се със силна емоционална наситеност от страна на детето и семейството, като страх, тревожност, мъка и гняв, тъга и скръб. Емоционално преживяване на екипите които полагат грижи. Много са силни тези емоционални преживявания при м.с.тъи като те са неотлъчно до децата.
Видове болка в детската възраст:
Свързани със заболяването
Болка свързана със заболяването
От инвазивни манипулации
При ангажиране на костите
Следоперативни болки
Вземане на кръв
При ангажиране на меки тъкани
След лъчетерапия
Подкожни инжекции
При ангажиране на меки тъкани-стомах
Увреждане на лигавици
Поява на гастрити
Мускулни инжекции
При ангажиране на ЦНС
От лечение с кортикостероиди се получават болки по костите
Венозни инжекции
Пункции
При ангажиране на ПНС
Невропатични болки причинени от медикаментозно лечение
Биопсии
Оценката на болката при деца- при кърмачета и малки деца се наблюдава поведението, плач, неспокойствие, липса на интерес, намалени способности за концентрация, нарушение на съня. При по големи деца се използват прости скали-боли, не боли, малко боли, средно боли, използват се пръстите на детето или се подреждат кубчета според болката и др.
Медикаментозна терапия:определя се от лекуващия лекар, дозира се специфично за вида медикамент и заболяване, дозира се в мг., съобразено със силата на болката, прилага се на определени интервали от време,по подходящ начин, съобразена с особеностите на детето.
2.Стари хора-при определена възраст дори да не са онко болни са с хронични заболявания и за това се разглеждат като хора при които се прилагат палеативни грижи.
-злокачествени заболявания
-напреднала сърдечна декомпенсация
-тежка бъбречна недостатъчност
-тежка мозъчно съдова болест
-старческа деменция
-тежки дегенеративни болести на опорно двигателния апарат
Особеността на грижите е свързана с възрастта, автономията и хетерономията на възрастните хора. Това е група хора която психологически е по подготвена за наближаващата смърт, въпреки това има своите особености на наблюдение на м.с.което се определя от запознатостта на пациента със заболяването и това което му предстои и начина по които той приема наближаващата смърт.
3.Болни от СПИН-причинява се от така нар.хив вирус, механизма на пренасяне е по полов път при хетеро и хомо сексуален начин на предаване,по кръвен път, вертикален-заразяване на новороденото чрез майката. Фази на развитие на болестта:
-клинично първичен комплекс развива се от 7-60 ден след заразяване. Специфично е фебрилитет, катарални прояви, засягане на ч.дроб и слезката. Преминава за 10-20дни.
-фаза на безсимптомен имунен дефицит-нямат клинични прояви продължава до 10 и повече години, преходни симптоми-появяват се и изчезват.
-фаза в която се увеличават лимфните възли по тялото
-увреждане на органите, на НС и поява на неоплазми
-терминална фаза-според СЗО тя се явява 15год.след заразяването. Х-ра се с постоянно покачена на Т , продължителна е повече от 2 месеца и то предимно преди обяд, липсват втрисания. Следва адинамия, анурексия, изпотявания, диариен синдром, увеличава се ч.дроб и далака, лимфните възли са увеличени.
-опортюнистични инфекции-паразитози, микози, вирози, вторично наслоени, микобактериози, кокови бактериални инфекции, шигели и др.
-в крайната фаза-палеативни грижи-необходимост от обучение на мултидисциплинарния екип, които да спазва всички правила за безопасност за себе си и да не показва пренебрежение и страх към тях. Да подкрепя психологически пациента, да се извършват адекватни промени по отношение на променената ситуация-хоспитализация и лечение в домашна обстановка, адекватна реакция при поява на инфекции, контрол и лечение на симптомите. Борба с болката.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Палеативни грижи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.