Организация на свободни игри в детска ясла


Категория на документа: Медицина


Медицински университет

"Проф.Д-р.Параскев Стоянов"

Факултет"Обществено здравеопазване"

Курсова работа

На тема: Организация на свободни игри в детска ясла

Изготвил: Назифе Мехмед Хюсеин

Фак.№: 36011006

Специалност: Медицинска сестра

Основната цел: "Да се грижим за поверените ни деца с любов и внимание и да осигурим атмосфера с подходящи условия за нормалното им физическо и психическо развитие".

Обстановката е близка до домашната,за да не се провокира стрес у детето при промяна на средата.Полагат се грижи за комфорта на децата,здравето,обучението и развитието им като личности.

Децата самостоятелно избират любимите си занимания,в които екипът участва,насърчава и им помага.Те получават много обич,нежност и увереност,откриват малки приятели и заедно се устремяват към нови познания.

Детската ясла е създадена за деца във възрастта от 10 месеца до 3 години.Всяка група разполага със самостоятелна спалня,занималня,санитарен възел,офис за разпределяне на храна и филтър.
Обзавейдането е своевременно и отговаря на анатомо-физиологичните особености и възрастта на децата.Дворът на детска ясла е с висока ограда.Обособена е площадка за игра на всички групи.
Детската ясла разполага със собствена кухня и приготвя здравословна храна,съгласно изискванията за физиологичните норми на хранене до тригодишна възраст,както и за деца с алергия към белтъка на кравето мляко.

Персонал: Добре обучен и дисциплиниран,готов да реагира своевременно в различни ситуации.
За децата се грижат екипи от специалисти-педагог,медицински сестри и детегледачки,които притежават висок професионализъм,много опит,много обич и изключително търпение към малките палавници.
Основен акцент в дейността на детската ясла най-вече е:

-качественото здравно обгрижване и отглеждане на децата;

-възпитанието и обучението са в унисон с актуалните постижения на педагогиката на ранната възраст;

-активното комуникиране с родителите и привличането им в помощ на общата кауза-да изградим здрави,весели,знаещи и можещи деца.

Занимания: Игрите и упражненията са под формата на специално финизирани занимания.Те са структурирани последователно и позволяват да се осъществяват от по-лесни действия и операции,над които постепенно се надграждат по-трудните.
За свобободните игри и занимания има на разположение озеленено и обезопасено дворче.Детската ясла разпола с добра материална база,много играчки,детски креватчета,кошарки за най-малките,различни кътове за различна възраст,телевизор,DVD,детски книжки,комплекти за индивидуална работа и много други дидактически материали.
Престоят на децата е целодневен,а по желание на родителите-полудневен.
Усилията на екипа са насочени към посока на развитие на детското възпитание,насърчаване на детските интереси,мотиви и способности.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Организация на свободни игри в детска ясла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.