Национална кухня на Бразилия


Категория на документа: Медицина


Национална кухня

Бразилската кухня е една от най-екзотичните в света. Неотменна част от бразилското меню е богатото изобилие от пъстри тропически плодове, които съпътстват като гарнитура всяко местно ястие. Сред най-известните национални ястия са Feijoada - вкусна яхния от черен боб, микс от парченца свинско месо, салам и кремвирш, съчетани с бял ориз, ситно нарязано зеле и резени портокал. Други популярни ястия са Moqueca - риба или морски дарове, приготвени с палмово масло и кокосово мляко, както и Vatapá - скариди, рибно масло, кокосово мляко и ориз. Популярна спритна напитка е cachaça - тя се произвежда от захарна тръстика, а бразилците обичат да добавят към нея захар, зелени лимони и натрошен лед и така се получава един от най-любимите коктейли на местните. В Южна Бразилия се произвежда и висококачествено вино.
Бразилската кухня макар да има много прилики с тази на съседите си в Южна Америка, все пак е различна. Храните на Бразилия обхващат уникална смес от култури и кухни. Местното население допринася популярните съставки като маниока и гуарана. Влияние върху кухнята на крайбрежните райони, особено Баия, оказват африканските роби. Из цялата страна, португалското наследство се отразява в разнообразие от ястия.
Кореноплодни зеленчуци като маниока, сладки картофи, фъстъци, плодове като манго, папая, гуава, портокал, маракуя, ананас и други са сред местните съставки, използвани при готвене. Ориз и боб са изключително често срещано ястие, както и риба, телешко и свинско месо.
Някои типични ястия са: каруру, което се приготвя от бамя, лук, сушени скариди и препечени ядки (фъстъци и/или кашу), сготвени с палмово масло; фейжоада, ястие с варен боб и месо; туту де фейжао - бобено пюре и брашно от маниока; мокека капксаба, състоящо се от варена риба на бавен огън, домат, лук и чесън, гарнирани с магданоз или кориандър и чурисо - пикантна наденица. Салгадинос, кашкавалени хлебчета, пастеис и коксина са широко използвани общи хранителни продукти, докато кускус Бранко със смляна тапиока е популярен десерт. Бразилия е известна и с кашаса, популярен местен алкохол, използван в коктейла кайпириня.
Европейски имигранти (предимно от Германия, Италия, Полша, Испания и Португалия) са свикнали на пшенична диета и въвеждат вино, листни зеленчуци и млечни продукти в бразилската кухня. Когато картофите все още не са на разположение, те са откриват начин как да използват сладката маниока като заместител. Лазаня, ньоки, якисоба и други ястия с паста също са много популярни.

Бразилската кухня - много люта и солена
Месото в Бразилия се приготвя с малко количество зехтин. Със зехтин приготвят и салатите си. Бразилските национални блюда са много люти и солени - това е закономерно при топлия климат в страната. Лютата чушка убива микробите, които се размножават бързо на топлината, а солта позволява да се издържа на палещото слънце.
Ежедневни ястия варират според региона. На закуска често се ядат тропически плодове, като папая, и местни сладкиши, тапиока, кус-кус, шунка на скара и сандвичи със сирене, хляб и масло или конфитюр, кафе, сокове или чай. Обядът обикновено е най-големото хранене за деня.
Следобедна закуска (merenda или lanchinho) е малко храна между обяд и вечеря, и може да се състои от кафе, чай, придружени от "бисквитките", типични сладкиши или хляб. Вечерята се състои от лека храна като супи, салати и зеленчуци, макаронени изделия, както и ориз и боб, които са най-честите ястия.
Югоизточна Бразилска кухня
Бразилските кедрови ядки растат на дърво, широко разпространено в южната част на Бразилия, и са популярна национална закуска. Освен това са и основна стока за износ. Типично ястие в Сао Пауло е вирадо (листа с ориз), фейьао (осолено зеле и свинско месо). Силно застъпено в този район е ползването на ориз, което е следствие на големия брой китайски емигранти.Традиционните ястия в Минас Жерайс включват царевица, свинско месо, боб, пиле, пиле с бамя, паста от боб и маниока брашно, както и местните меки узрели традиционни сирена.В Еспириту санто е налице значително немско и италианско влияние в местната кухня. С най-голям принос, обаче е индианската кухня. Мокуека капиксаба (домати и риба в глинен съд) е най-често срещаното ястие.
Северна Бразилска кухня
Кухнята на този регион, който включва щатовете Акре, Амазонас, Амапа, Пара, Родьоня, Рорайме, и Токатинс, е силно повлияна от местни ястия. В щата Пара, има няколко типични ястия, включително:Пато но тукупи (патица в тукупи) - едно от най-известните ястия. То е свързана с Дамата от Назарет, голям местен католически празник. Ястието представлява нарязана и сварена патица в жълт сос, в който има маниока.
Североизточна Бразилска кухня
Бразилският Североизточна кухня е силно повлияна от африканската кухня от крайбрежните райони на Пернамбуко.Ватапа е бразилско ястие, приготвено от хляб, скариди, кокосово мляко, ситни фъстъци и пюре от палмово масло в кремообразна паста.В други области, по-на запад или далеч от брега, се набляга предимно на плакета от зеленчуци без много местни продукти.
Южна Бразилска кухня
В Южна Бразилия, благодарение на дългогодишни традиции в животновъдството и тежката немски имиграция, червено месо е в основата на местната кухня.Типично за южната бразилска кухня е барбекюто (наричано Чурассо). Чурасо е интернационален термин за Южна америка, ползван в Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. Основната разлика е, че барбекюто в Южна Бразилия няма скара, а месото се приготвя на шишове, положени директно над жаравата. Друг вариант за приготвяне е шишовете да се забият вертикално в земята, като по този начин въглените ги изпичат от долу нагоре.

Кухнята на Бразилия - да живее карнавалът!
Най-голямата страна в Латинска Америка, открита от експедицията на Педро Кабрал през 1500 година, превърнала се в символ за бедност и богатство. Бразилия е държава, която остава три века под робството на Португалия и дори днес голяма част от населението използва португалски език. Тъй като португалските колониалисти били добри производители на захарна тръстика, успяли да развият търговията със захар към Европа. Това пък от своя страна довело до засилена търговия с роби, които в продължение на 200 години били транспортирани от Ангола в Бразилия.
Тази страна била една от последните, в които е забранено робството на чернокожите преселници. В следствие на силната употреба на робски труд в миналото, чернокожото население се е увеличило и днес то наброява 11% от населението на Бразилия. Въпреки че днес Бразилия е свободна страна, голяма част от богатството й е собственост на няколко богати фамилии. На пук на това съвременният бразилец е успял да наследи любовта към земята от индианците, метежния дух от негрите и всичко най-добро от всички националности, населяващи Бразилия - италианци, германци, испанци, французи, японци, араби.
При това разнообразие би било много трудно да се опише колоритния свят на бразилската кухня. Специалисти твърдят, че бразилската кухня набляга на сладкия вкус на ястията, дължащ се на ананасите, портокалите и бананите, които внасят елегантност на всяка маса.

В маринатите за месо не се използва алкохол, а сокове от различни сладки плодове. А хлябът им по-скоро прилича на палачинка, силно различен от европейския.

Фейра (улица пазар) е популярен бразилски обичай. Тези пазари се случват в главните улици на всеки квартал (bairros) в страната най-малко веднъж седмично. Тук ще намерите предимно пресни плодове зеленчуци, риба, месо, подправки.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Национална кухня на Бразилия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.