Лекции по училищна хигиена


Категория на документа: Медицина


Флоро органичните пестициди са устойчиви в околната среда и се комутират в мастната тъкан. Опасно е попадането на тежки метали в храните - олово,калии.живак,арсен,цинк,мед,никел и т.н.

Нитратите и нитритите постъпват в храните в големите количества азотни торове използвани в нерегламентирани количества. Те се използват също като добавка при производството на колбаси. Най-много нитрати има в зелето, краставици, лук, спанак, тиквички, морков, маруля, репички.

Повишения внос на нитрати в организма води до повишаване на медхемоглобинанемия, увреждане на щитовидната жлеза, ракови заболявания и др. добавките към храните могат да се превърнат в замърсители в следствие в химични превръщания криещи риск за здравето. Някой добавки се счита че са безвредни.
Немикробни отравяния:
- микотоксикози - са следствие от консумиране на храна съдържаща токсини на микроскопични гъбички. Те са много на брой и паразитират върху почти всички хранителни продукти.Освен токсични свойства много от тях притежават канцерогенно, м----- и .......... Действие
1/. Алфа токсикози - произвеждан от гъбички, която паразитира по фъстъци пшеница брашно, хляб, бобови изделия и царевица. Хроничната форма на заболяване е като зъбобол, цироза и рак.
2/. Фузапилотоксикози - отравяния с пиян хляб, проявяват се като анемия, кожни кръвоизливи, чак до състояние на сепсис получават се при консумация на хляб. Първоначално имаме възбуда, а след това различни неразположения.
3/. Ерготизъм - при консумация на хляб, замърсено жито. Токсина предизвиква блокиране на адреналиновите системи и се наблюдава спазъм в областта на ..............
Зоонози
- Това са заболявания ,които се предават от животни на хората.някой от тях са много опасни и преминават тежко, а другите протичат и преминават бързо. Най-известни са лаймска болест, бяс, луда крава и други.
- Най-рисковите райони са Южна Африка, Индия и други.
- Зоонози се наблюдават при птици, котки, кучета. (салмонелоза, бяс, токсолакмоза,) риби, хамстери, коне, морски свинчета, кози, овце, зайци, костенурките и т.н. Разделят се 4 основни групи.
1/. Чревни
2/. Респираторни
3/. Кръвни
4/.Инфекции на телесната температура

Според начина на тяхното предаване и по конкретно на участие на обекти на външната среда те се разделят на 4 основни групи ортозоонози.
1гр.......-
2гр....... - техните причинители преминават пределен цикъл на развитие.(тении) самите те са разделят на облигатни, при които човека задължително е включен в паразитния цикъл на паразита и без негово участие цикъла не може да бъде затворен.
3гр. Метазоонози - болести при които заразата се предава от животните на човека чрез членестоноги, те са биологичните преносители
4гр. Сапрозоонози - болести при които източник и резервоар са животните. Те а също и хората се заразяват като приемат заразителя от външната среда, например почвата, водата и т.н. Съхраняват се дълго време в обектите на земята под формата на спори. Понякога те вегетират в растителни обекти такива са тетанус, ботулизъм. Според причинителя те биват
- Бактерийни, паразитни, рикетсиозни и др.
> Селскостопанска група - селскостопанските работници и техните семейства.
> Полски работници
> Специалисти и работници в зоопаркове ,ферми
> Саклинични лаборанти
> Епидимологична
> Извънредна - хора, които са попаднали в беда.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Лекции по училищна хигиена 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.