Курсова работа за лумбална нестабилност


Категория на документа: Медицина
Курсова работа

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЛУМБАЛНАТА НЕСТАБИЛНОСТ ПРИ ГИМНАСТИЧКИ

Изготвил:
Мария Стоименова
и
Цветка Лазарова
II курс - КТ
Научен ръководител :
Гл. ас. Румяна Ташева, доктор

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЛУМБАЛНАТА НЕСТАБИЛНОСТ ПРИ ГИМНАСТИЧКИ

Изготвил:
Мария Стоименова
и
Цветка Лазарова
II курс - КТ
Научен ръководител :
Гл. ас. Румяна Ташева, доктор

Какво представлява гръбначният стълб
Гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Той ни осигурява гъвкавост и действа като амортисьор, който поглъща всички стресови натоварвания, на които сме подложени ежедневно.

Гръбнакът е сложна структура, осигуряваща връзка между множество кости - череп, кръстова кост, ребра, гръбначни прешлени. Състои се от 33 прешлена, разделени в различни отдели (шиен, гръден, поясен, опашен) и структурно е във формата на буквата "S". Той е и информационна "магистрала", по която на ден минават безброй нервни импулси. Може да се каже, че гръбначният стълб е най-важният компонент от опорно-двигателния апарат.
Това е причината да следим постоянно неговото състояние. За съжаление този така важен компонент на човешкото тяло е доста податлив на деформации и травми. Проблемите с деформациите на гръбначния стълб са възникнали още когато прадедите ни са се изправили и са започнали да ходят на два крака и сега започват да се задълбочават поради заседналия начин на живот и неестествените пози, които заемаме всеки ден (ако се замислим 90% процента от времето си модерният човек прекарва седнал). Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Кинетична характеристика

Активни движения в лумбалния гръбнак:
АД в лумбалния дял, могат да се изследват от седеж за да се избегне компенсаторното извършване на движенията в ТБС, но най - често се изследва от стоеж.
Движения в лумбален дял:
Flexia - 40° - 60°
Ext - 20° - 35°
Латерален наклон - 15° - 20°
Ротация - 3° - 18°

Движенията в лумбалния гръбнак, тазобедрените и сакролиачните стави имат комплексна кинетика и кинематика, поради което е правилно да бъдат разглеждани единно.
Тазобедрената става често е сравнявана с раменната поради трите си степени на свобода на движение и проксималното си разположение в кинематичната верига на крайника. За разлика от раменната става, която е конструирана за поемане на тежестта на тялото. Реакцията на опората се предава по долния крайник през ТБС към таза и трупа при ходене и други локомоторни дейности. Тя е сферична става с три оси на движение. Поддържа се от здрави вързки: lig. iliofemorale, lig. pubofemorale, lig. ishiofemorale. Двете ТБС са свързани помежду си от таза и сакрума.

Мускули, участващи в движенията на гръбначният стълб

Движение
Главни извършители
Помощни извършители
Сгъване(навеждане напред)
m rectus abdominis
m sternocleidomastoideusСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа за лумбална нестабилност 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.