Кинезитерапия при дискова херния на шиен дял


Категория на документа: Медицина


Русенски университет
"Ангел Кънчев"

Факултет "Обществено здраве и здравни грижи"

Курсова работа

по

УКП

"Кинезитерапия при дискова херния на шиен дял"

Изготвил: Кристиян Пейчев гр 52а/119004/

Проверил: гл.ас. Д.Василева - Дечева

Същност:
Дискова херния (разговорно и по-общо наричана дископатия) е състояние засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притисне структурите, които се намират в него.
Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална (шийна) дискова херния и лумбална (в областта на кръста) дискова херния. Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите.
Причини:
Дисковите хернии се получават най-често между 30 и 50 годишна възраст когато nucleus pulposus е все още желатино-подобна субстанция. С годините консистенцията на nucleus pulposus се променя ("изсъхва") и рискът за образуване на херния е много по-нисък. След 50 годишна възраст по-вероятни причини за болка в кръста или крака са остеоартритна (костно-ставна) дегенерация и спинална стеноза на базата на изявена дискова херния или спондилолистеза (приплъзване на два прешлена-един спрямо друг).
Дисковите хернии обикновено са резултат на износване на дисковете, най-вече при тежък физически труд с често вдигане на тежки предмети.
При дисковата херния могат да се притиснат нервните коренчета и да се появят неврологични симптоми, като промени в чувствителността или двигателната дейност.

Симптоми:
Симптомите варират значително в зависимост от локализацията и размера на дисковата херния. Ако хернизиралият диск не е притиснал нерв, е възможно "дисковата херния" да се прояви само с болка в гърба или въобще да няма такава.
При притискането на нерв може да има болка, изтръпване или слабост в областта на тялото, инервирана от съответния нерв.
Симптоми на цервикална (шийна) дискова херния:
* Шийна болка
* Дълбока болка близко до или над раменната лопатка от съответната страна
* Болка излъчваща се към рамото, предмишницата, ръката и по-рядко китката, пръстите или гръдния кош
* Болка усилваща се при кашлица, напъване или смях
* Усилване на болката при накланяне или обръщане на главата
* Спазъм на шийните мускули
* Слабост на мускулите на ръката

Диагноза:
Медицинският преглед и историята на заболяването обикновено са достатъчни за поставяне на диагнозата дискова херния. Неврологичният преглед оценява мускулните рефлекси, чувствителността и мускулната сила. Често при прегледа на гръбначния стълб се открива намаление на естествената извивка на гръбнака в засегната област.
Болка, която се появява в легнало положение при вдигане на крака нагоре, предполага наличието на лумбална дискова херния.
Теста на Spurling се използва за диагностициране на цервикалния радикулит. При него главата се накланя настрани и напред и заедно с това се упражнява натиск върху върха на главата. Засилване на болката или изтръпването при това изследване обикновено показател за наличието на цервикален радикулит.

Образни изследвания:
* Рентгенография - въпреки, че традиционните рентгенови снимки имат ограничена възможност за изобразяване на меките тъкани, както дискове, мускули и нерви, те все още се използват за потвърждаване или отхвърляне на други възможни причини, като тумори, инфекции, фрактури и др. Диагнозата дискова херния не може да се постави само въз основа на рентгенова снимка.
* Компютърна томография (КТ, КАТ) и ядрено магнитен резонанс (ЯМР) - показват формата и размера на гръбначния канал, неговото съдържание и структурите около него, включително и меките тъкани.
* Миелограма - рентгенография на гръбначния канал след приложение на контрастно вещество. Използва се за определяне на големината и локализацията на дисковата херния.
* Електромиография (ЕМГ) и изследване на нервната проводимост - използва се за определяне на засегнатите нерви.

Тестове:

Ухо - акромион - Пациентът изпълнява наклони на главата на едната,а след това и на другата страна,като се стреми да достигне рамото си с ухото (измерва се със сантиметър разстоянието им.)Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кинезитерапия при дискова херния на шиен дял 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.