Кампания за информиране на обществото за здравословно хранене и вредните ефекти от диетите


Категория на документа: Медицина


МЕЖДУНА РОДНО ВИСШЕ БИЗНЕС УЧИЛИЩЕ
БОТЕВГРАД

ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ
БАКАЛАВЪРСКА ПРОГРАМА БИЗНЕСАДМИНИСТРАЦИЯ
Учебна дисциплина "Връзки с обществеността"

КУРСОВА РАБОТА
Кампания за информиране на обществото за здравословно хранене и вредните ефекти от диетите

Разработил: Проверил:

София
Декември 2013

Избрах тази тема във връзка с наближаващите Коледни и Новогодишни празници. Разнообразната храна, правилното и здравословно хранене са много важна част от ежедневието ни, а по време на тези празници, хората обикновено преяждат и след това се подлагат на нечовешки диети и гладуване. Кампнията на компания Х ще е свързана с информиране на обществото за здравословно хранене и вредните ефекти от диетите.
Навсякъде, всички дейности по кампанията, ще бъдат брандирани с логото на компанията, защото всяка една PR-кампания е свързана и с маркетинга и рекламата на фирмата. Затова е много важно логото на фирмата да е навсякъде и хората да започнат да имат доверие, че тази фармацевтична компания, не само ще ги лекува, но и ще се грижи за тяхния здравословен начин на живот.
Тъй като кампанията ще е за здравословно хранене, от изключително значение е да се подбере времето на кампанията. Активната част на тази кампания ще трае месец и половина, т.е. от началото на декември до средата на януари. Както знаем месец януари също е изпълнен с много имени дни, което отново е свързано с неправилно хранене и преяждане. Стартът на кампанията ще бъде пресконференция с управителя на компанията и лекар, които ще говорят за здравословното хранене по време на Коледните и Новогодишните празници, вредите от преяждането и лошите ефекти от последващите диети. Ще се проведе на 2. декември с журналисти от печатни и електронни медии. Вечерта след пресконференцията ще бъде излъчен платен репортаж по водещите електронни медии - 60 секунден с най-съществената част от пресконференцията и информиращ за старта на кампанията за здравословно хранене. По този начин обикновените хора ще научат за началото на кампанията.
Всяка седмица ще има по една PR статия на компанията в седмични вестници - тези, които са насочени най-вече към женската аудитория (тъй като жените обикновено са хората, които се грижат какво да се сервира на трапезата) и задължително в безплатно разпространяващите се. Всяка седмица статията ще бъде с различен текст. Последната седмица на декември най-вероятно вестниците няма да работят.
През 1-вата седмица - 2-8.декември - Статия, информираща за вредния ефект от диетите и целяща да представи на хората здравословния начин на живот.
През 2-рата седмица - 9-15. декември - Статия, отразяваща пресконференцията с въпросите на журналистите и отговорите на участниците
През 3-тата седмица - 16-22. декември - Статия, информираща хората за благоприятните ефекти от здравословното хранене и предлагаща някои рецепти и храни, които хората могат да ядат и пак да се спазват традициите на Коледните празници и да се забавляват на Нова година. Не случайно е избрана тази последователност. В началото образоваме читателите, след това затвърждаваме имиджа на компанията и последната седмица им предлагаме как да се забавляват и да се хранят правилно.
За да е успешна една кампания, тя трябва да има и съпътстващи дейности:
- По един ден в различни най-натоварени точки на големите градове ще се провеждат информационни събития и анкети за здравословното хранене и вредния ефект на диетите. На сцена лекари ще обясняват ползите от здравословното хранене и ефектите от различните видове диети, ще бъдат поканени да вземат участие и да провеждат викторини известни лица от музикалния и светски живот. Могат да бъдат раздавани като насърчителни награди витамини, чайове, тениски и шапки.
- На сцените ще се говори и за здравословното хранене, какви групи храни могат да се съчетават и кои не, кое е добре да избягваме по време на празниците и кое е добре да продължим да спазваме в хранителния си режим и след това.
В някой от най-натоварените точки на големите градове хората ще бъдат насърчавани да премерят теглото си преди и след празниците, да го отбележат на специално напечатани листчета, като след всяко теглене ще се поставя печат и след това тези листчета да се пускат в урни за теглене на една специална награда. Повечето хора са склонни да качват поне по 1-2 килограма по празниците, затова в жребий ще участват само тези, които са запазили или свалили килограми по празниците. Това ще е доказателство, че са спазвали здравословния начин на живот.
Това ще е една много активна кампания през първите месец и половина. Тя ще е свързана с голям разход на средства. Затова може да се търси и финансова подкрепа от Министерството на здравеопазването, което е обвързано с международни конвенции за здравословен начин на живот и ограничаване на затлъстяването при подрастващите. По време на активната кампания ще се промотира и Фейсбук страницата на компанията, където след това периодично ще се предлагат рецепти, ще се пишат статии за ефектите от диетите, както и статии за здравословно хранене, спорт и здравословен начин на живот. Последващите дейности свързани с Фейсбук ще бъдат значително по-евтини, тъй като компанията ще плаща единствено на Фейсбук-администратор.
Тъй като вече много хора ще бъдат информирани и доста от подрастващите ще са запознати с тези дейности и компанията в частност, затова смятам, че няма да е излищно и напечатването и разпространението на плакати с полезните храни и здравословното хранене в университетите, училищата и детските градини. Там преподаватели, учители, студенти, ученици и деца ще имат възможността да се запознаят с ползите от здравословния начин на живот. Това също няма да е скъпа дейност. Но ще е поддържаща добрия имидж на компанията.
Здравословното хранене, придружено със спорт са от изключително значение както за подрастващото поколение, така и за работещия човек, които обикновено води заседнал начин на живот. Затова смятам, че тази кампания ще е успешна, информираща и образователна в своята същност.

Как да се храним здравословно?
Компания Х започва през декември активна информационна кампания за здравословното хранене и вредния ефект от диетите, която ще се проведе в големите градове. Във връзка с увеличаване на затлъстяването и тревожния брой хора с наднормено тегло компанията ще изгарди сцени в центровете на Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Благоевград и София, на които ще се говори как да се храним здравословно по време на Коледните и Новогодишни празници, как да се предпазим от преяждане и какви са ефектите от диетите. Ще бъдат поканени лекари, за да отговарят на въпросите на публиката и звезди от музикалния и светски живот, които ще провеждат анкети. Ще се раздават много награди на публиката. На Фейсбук страницата на компанията www.facebook.com/KompaniqX можете де разберете кога сцената ще е във вашия град и всички други подробности относно кампанията. Кампанията се провежда със съдействието на Министерството на здравеопазването.
Компания Х е провеждала и други информационни кампании - през 2012 против тютюнопушенето, през 2011 - за превенция на рака на гърдата, както и е съдействала на Българския червен кръст с безплатни лекарства за болници и клиники.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Кампания за информиране на обществото за здравословно хранене и вредните ефекти от диетите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.