Информационна брошура с правата на бременните


Категория на документа: Медицина


Информационна брошура с правата на бременните

От днес, 1 април 2008 г., започва разпространението на информационна брошура с правата на бременните жени. Тя се финансира от букмейкърската къща "Еврофутбол" в рамките на кампанията "Ние чакаме бебе" и бе издадена в тираж от 100 000 броя. Решението за създаването й се роди на дискусията на тема "Здравословна бременност", която се проведе по инициатива на компанията на 8 февруари 2008 г. Брошурата бе разработена от представители на българския букмейкър, Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), лекарски, неправителствени организации и медии на специално проведена работна среща на 12 февруари 2008 г.
Брошурата съдържа най-общо информация за прегледите и изследванията за бъдещата майка, които са заплатени от НЗОК по програмата "Майчино здравеопазване"; периодите, през които те трябва да бъдат правени; допълнителните изследвания и процедури, покрити от НЗОК в случай на рискова бременност и/или усложнения; кой, кога и как поема грижите за бебето и майката след раждането; болнични и отпуски за бременност и раждане; и др.
Аз ще ставам майка
Вашите права по време на бременността
Информационна брошура за всички бъдещи майки
Искам да стана майка
За всичко, свързано с бременността и майчинството, мога да се консултирам с общопрактикуващия лекар или с акушер-гинеколога. Лекарите съветват, че е най-добре да родя първото си дете между 20- и 30-годишната си възраст. Не е желателно да раждам преди да навърша 20 години, тъй като организмът ми не е достатъчно готов за майчинство. Ако съм на възраст над 35 години, преди да забременея, е желателно да се консултирам с общопрактикуващ лекар, тъй като се увеличава рискът бременността да протича по-тежко и децата ми да имат вродени заболявания.
За да ползвам медицински услуги, платени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по програмата "Майчино здравеопазване" на НЗОК, трябва да съм здравноосигурена и да съм избрала свой общопрактикуващ лекар. Мога да направя избора си по всяко време. За целта е необходимо да взема от районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) регистрационна форма (формуляр) за първоначален избор, да я попълня и да я занеса на избрания от мен лекар.
Ако искам да сменя общопрактикуващия лекар, мога да направя това в периода от 1 до 30 юни или от 1 до 31 декември на текущата година. Трябва да закупя регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, да я попълня и заедно с личната си здравноосигурителна книжка да я предам на новия си общопрактикуващ лекар. Ако нямам здравноосигурителна книжка, представям на лекаря третия екземпляр от регистрационната форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар.
Имам право да избера кой да следи бременността ми
Това може да бъде общопрактикуващият лекар или акушер-гинекологът. В случаите, посочени по-долу, когато е задължително бременността ми да се следи от акушер-гинеколог, общопрактикуващият лекар ще ме насочи към такъв специалист, който ще наблюдава бременността ми срещу издадено еднократно направление за целия срок на наблюдение.
Всеки месец трябва да ходя на преглед при избрания специалист, а през последните 45 дни до раждането - 2 или повече пъти, по преценка на лекаря.
Избрала съм да ме наблюдава общопрактикуващият лекар
Той ще ме запознае с правата ми на здравно обслужване, които ми предоставя програмата "Майчино здравеопазване" на НЗОК.
При първото ми посещение при лекаря той ще определи вероятната дата за раждането. Имам право на консултативен преглед със специалист акушер-гинеколог, който включва:
Акушерска ехография.
Вземане на онкопрофилактична цитонамазка.
Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване.
Имам право на второ ехографско изследване при акушер-гинеколог през 16-ата - 20-ата гестационна седмица (приблизително около 5-ия месец от бременността).
При първото си посещение при лекаря имам право и на следните медико-диагностични дейности:
определяне на кръвна група и Rh-фактор;
изследване за сифилис;
изследване за хепатит B (HbS Ag);
изследване за HIV (ако съм съгласна);
хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, МСV, MCH;
СУЕ;
урина (седимент).
Някои от тези изследвания трябва да бъдат извършени повторно през следващите месеци от бременността по указание на общопрактикуващия лекар.
В лабораторията заплащам цена за вземане на биологичен материал не по-голяма от 2 лв. за едно посещение, независимо от броя на изследванията.
По време на консултациите общопрактикуващият лекар ще следи:
теглото ми;
кръвното ми налягане;
обиколката на корема ми;
движенията и сърдечните тонове на бебето;
положението, в което се намира бебето.
Други дейности, на които имам право и са платени от НЗОК
Имам право и на един безплатен профилактичен преглед при зъболекар извън полагащите ми се дентални дейности, заплатени от НЗОК.
Ако се появят проблеми с протичането на бременността, по преценка на общопрактикуващия лекар имам право на домашни посещения за лечение и манипулации, включително и от акушер-гинеколог.
Ако се налага да прекъсна бременността си по здравословни причини, общопрактикуващият лекар следва да изготви нужната документация и да ме насочи към лечебно заведение. В този случай НЗОК заплаща разходите за манипулациите и лечението.
Трябва да избера да ме наблюдава акушер-гинеколог
Това е задължително, когато бременността ми се определя от лекарите като бременност с риск. Тогава имам право и на допълнителни изследвания. Ето някои случаи на бременност с риск:
Допълнителни изследвания, на които имам право: Бременност с риск
Ако съм на възраст над 35 години Две допълнителни ехографии. Серумен скрининг за:
алфа-фетопротеин;
свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.
Ако съм на възраст под 20 години
Изследване за хламидия, както и една допълнителна ехография.
Ако имам кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща на детето
Изследване за алоеритроантитела, както и една допълнителна ехография.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Информационна брошура с правата на бременните 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.