Инфаркт на миокарда


Категория на документа: Медицина


 Инфаркт на миокарда

XXI век се характеризира с редица социални проблеми, включително повишена заболеваемост и смъртност. Настоящия етап от развитието на нашето общество е свързан с демографската криза, намаляване на продължителността на живота, намаляване на психичното състояние на населението, което е грижа на много учени и експерти.

Особено остър в периода на социална промяна, е проблемът за честотата на инфаркт на миокарда.

Рисковите фактори (тютюнопушене, затлъстяване, хиперхолестеролемия, хранителни разстройства, стрес, наследственост, условия на труд и почивка, липса на физически упражнения, възраст) направиха непоправими щети на физическото здраве на населението на света.

Това обстоятелство определи специално внимание към проблемът на болестта с инфаркт на миокарда от медицинта, но в много по-малка степен, тя се разглежда в рамките на социологията. Това казва, че хората не са наясно, че болестта инфаркт на миокарда има социално значим проблем. Въпреки това медицинските изследвания убедително доказват унищожителното въздействие на рисковите фактори за появата на инфаркт на миокарда .

Сред различните заболявания на населението редица заболявания имат особено важна социална стойност. Значимостта на тези заболявания е свързана не само с широкото им разпространение,а и с ролята, която те играят в смъртността и инвалидността сред населението, икономическите загуби за икономиката на страната според временната неработоспособност, инвалидност и преждевременна смърт.

Един от най-актуалните проблеми на научната медицина от края на ХХ век и началото XXI век са заболявания на кръвоносната система. Социалното значение на тези заболявания зависи не само, или по-скоро не толкова от честотата на разпространение, колко от теглото им. Тези заболявания са на водещо второ място сред всички причини за смърт в повечето развити страни по света.

Предмет на изследването на теоретичната разработка - инфаркт на миокарда като социално значимо заболявание.

Обекта на изследване на теоретичната разработка - инфаркт на миокарда.

Целта на изследването на теоретичната разработка - да се разгледа инфаркт на миокарда, като болест, която има социално значение.

Определение

До края на века инфаркт на миокарда почти не е диагностициран и през първото десетилетие на ХХ век, той оставаше инцидент.

През 1909 г., на първият конгрес на руските терапевти В. П. Образцов и Н. Д. Стражеско дадоха класическо описание на инфаркт на миокарда (status anginisus, status asthmaticus и status gastralgicus). След това поставянето на диагноза миокарден инфаркт вече не е необичайно. От 30-те години на ХХ век, честотата на миокарден инфаркт постоянно нараства. Трябва, разбира се, да се вземат предвид такива фактори като увеличаване на броя на възрастните хора и на възрастните пациенти, подобрена диагностика, увеличение на броя на аутопсии и подобряване на медицинската статистика. Въпреки това увеличението на честотата като цяло, и "подмладяване" на инфаркт на миокарда не извиква съмнения.

Инфаркт на миокарда това е ограничен некроз на сърдечния мускул. Некроза, в повечето случаи е коронарогенен или исхемичен. По-рядко са срещани некрози без коронарна щета: при стрес - глюкокортикоиди и катехоламини драстично увеличават потребността на миоарда от кислород; при някои ендокринни заболявания; при електролитен дисбаланс.

Сега инфаркт на миокарда се разглежда само като исхемична некроза, т.е. като миокардно увреждане дължащо се на исхемия, причинено от коронарна оклузия. Най-честата причина - кръвен съсирек, по-рядко - ембол. Инфаркт на миокарда е възможен по време на продължителен спазъм на коронарната артерия. Тромбоза се наблюдава най-често на фона на атеросклеротично увреждане на коронарните артерии. В присъствието на атероматозна плака се случва завъртане на притока на кръв.

В допълнение, поради нарушен липиден метаболизъм при атеросклероза повишава се съсирването на кръвта, което също отчасти се дължи на по-ниската активност на мастни клетки, които продуцират хепарин. Високо съсирване на кръвта + завъртане на притока на кръв допринасят за образуването на кръвни съсиреци. В допълнение, образуването на тромби може да доведе до разпадането на атероматозни плаки, кръвоизлив в тях.

Инфаркт на миокарда - много често срещано заболяване, е най-честата причина за внезапна смърт. Проблемът от инфаркт не е напълно решен, смъртността продължава да се увеличава. Сега все повече и повече инфаркти семслучват в ранна възраст. На възраст от 35 до 50 години инфаркт на миокарда се среща в 50 ​​пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. В 60-80% от пациентите инфаркт на миокарда не е внезапен, а има прединфарктен синдром.

Има и нетипични форми на инфаркт на миокарда:

1. Абдоминална форма. Този вариант се среща рядко.

2. Астматическа форма. Тя е по-често при по-възрастни хора с кардиосклероз или ре-инфаркт, или обширни инфаркти.

3. Мозъчна форма. На преден план са симптомите на исхемичен инсулт с загуба на съзнание, по-често се случва при по-възрастни хора със склероза на мозъчните съдове.

4. Няма или безболезнена форма. Понякога е случайна констатация по време на клиничен преглед. От клинични прояви: изведнъж стана "лошо", тежка слабост, лепкав пот, а след това всичко преминава освен слабостта. Тази ситуация е често срещана при възрастните хора при инфаркт или повторен миокарден инфаркт.

5. Аритмична форма: основната характеристика на пароксизмална тахикардия, болка може да няма.

6. Тромбоемболични.

Инфаркт на миокарда е много тежко заболяване с чести фатални усложнения, особено чести в I и II периоди.

Има четири периоди на усложнения от инфаркт на миокарда:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Инфаркт на миокарда 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.