Хранителни разстройства


Категория на документа: Медицина


Съвременното общество непрекъснато ни поставя норми - подсказва ни кое е красиво, как да изглеждаме, колко да сме слаби, какво е здравословно да се яде. Как тогава фокусирането върху здравословното хранене би могло да ни навреди?

Често орторексията започва като невинно, искрено желание за здравословен начин на живот - човек спира да яде червени меса, по-късно изключва изцяло месото, наситените мазнини, въглехидратите, след това преработените храни, докато накрая се храни единствено със специални храни, приготвени по специален начин.

Ежедневието се припокрива с приемането на "правилната" храна. Всяко "прегрешение" бива последвано от спазване на по-строги правила, гладуване, изтощителни упражнения.

Накрая изборът на храна толкова се стеснява по отношение на калории, но и на вид храна, че здравето страда. Ироничен обрат за човек, толкова отчаяно отдаден на опазването на здравето си.

Не само стремежът към здравословен живот обяснява орторексията. Често това е само върхът на айсберга.

Орторексията може да разкрие и други психологически проблеми - страх от болести, нужда от контрол над всичко в живота, опит за бягство от натрапчиви страхове, средство за подобрение на самоувереността, използване на храната за изграждането на идентичност.

Според д-р Братман сред хората, които вярват в природната медицина, обикновено стремежът е насочен към избягване използването на лекарства заради страничните им ефекти. Вместо това се обръща внимание на това, с което се храни човек.

Но повечето хора пропускат да отбележат факта, че вманиачаването в това, което ядеш, също има много странични ефекти - основно самото вманиачаване.

Какви са рисковете за здравето?

Подобно на анорексията, орторексията често е свързана със значителна загуба на тегло, но т.нар. орторексици фиксират вниманието си не върху количеството, а по-скоро върху качеството на приеманата храна - стремят се към своеобразна "чистота" на хранителното си поведение, а не толкова към физическо отслабване.

Важни стават правилните храни, които могат безопасно да се приемат. Страдащият от орторексия ще използва цялото си време и енергия да мисли за здравните ползи на правилните храни - как да бъде обработена и сготвена храната.

В един момент това води до рязко ограничаване на разнообразието на храните, достига се до 5-6 храни, които реално се консумират.

Въпреки че орторексията не носи същите здравни рискове както анорексията или булимията, лекарите предупреждават, че това заболяване може лесно да премине в анорексия поради системното гладуване.

Рестриктивният характер на храненето при орторексия води до недохранване и гладуване, които водят със себе си риск по-късно от преяждане и чувство за вина, и булимията не закъснява.

Изключването на месото от диетата може да доведе до желязо-дефицитна анемия, което пък силно натоварва сърцето. Липсващите мазнини са причина за развитието на хипо- до авитаминоза на мастноразтворимите витамини - А (нарушения в зрението), Д (остеомалация -размекване на костите), Е (повишена увреда на клетъчните мембрани от свободни радикали) и К (проблеми с кръвосъсирването).

Поради недостатъчния внос на белтъци може да се стигне до разграждане на мускулни белтъци, което натоварва бъбреците, наблюдава се мускулна слабост и предразположеност към инфекции.

Какво е лечението на орторексия?

Както всяко заболяване с психологически корени, много по-лесно е лечението на неговото отражение върху тялото, отколкото върху душата. Най-напред орторексикът трябва да признае, че проблемът съществува, а след това да се определи какво точно предизвиква обсесията.

Освен това тези хора трябва се научат да са по-гъвкави и по-малко догматични по отношение на храната си. Обикновено зад прекомерното внимание на здравословното хранене се крият други емоционални проблеми.

Тяхното решаване сериозно улеснява преминаването към нормално хранене и цялостното излекуване. Най-добре е специалисти с опит с това заболяване да се заемат с лекуването му.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни разстройства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.