Хранителни разстройства


Категория на документа: Медицина* риск за развитие на диабет от втори тип;

* сърдечно-съдови заболявания;

* дихателни смущения;

* гастро-ентерологични заболявания;

* хормонални нарушения;

* костни и ставни заболявания;

* нарушения в репродуктивните функции;

* повишен холестерол;

* сънна апнея (прекъсване на дишането по време на сън);

* повишен риск от рак на дебелото черво;

* камъни в жлъчката.

Разстройство на храненето, неуточнено (според Американска психиатрична асоциация: Диагностичен и статистически наръчник на психичните разтройства, четвърто издание, Washington, DC, American Psychiatric Association, 2000)

"Категорията на Разстройство на храненето, неуточнено е за разстройства на храненето, които не отговарят на критериите за нито едно конкретно Разстройство на храненето. Примери:

1. При жени всички критерии на Анорексия нервоза са удовлетворени освен този, че пациентката е с редовен мензис.

2. Всички критерии на Анорексия нервоза са удовлетворени освен този, че въпреки значителната загуба на тегло понастоящем индивидът е с нормално тегло.

3. Всички критерии на Булимия нервоза за удовлетворени освен този, че пристъпите на преяждане и несъответните компенсаторни механизми се появяват с честота по-малко от два пъти седмично или с продължителност по-кратка от три месеца.

4. Редовната употреба на несъответни компенсаторни поведенчески актове от индивид с нормално телесно тегло след приемане на малки количества храна (напр. самопредизвикано повръщане след прием на две бисквити).

5. Повтарящо се предъвкване и плюене, но не и поглъщане, на големи количества храна.

6. Разстройство с пристъпно преяждане: рекурентни епизоди на пристъпно преяждане в отсъствие на редовно прилагани несъответни компенсаторни поведенчески актове, характерни за Булимия нервоза.

Орторексия

Орторексията се дефинира като болестно вманиачаване по здравословното и правилно хранене. Идва от гръцките думи "orthos" - верен, правилен и "orexis" - хранене.

Терминът е предложен за първи път през 1997 г. от д-р Стивън Братман от Калифорния и се отнася за хора, подлагащи се на силно ограничаващи диети в името на здравословното хранене.

Близо 15 години след като д-р Братман описва в своя бестселър това състояние, орторексията все още не е призната за хранително разстройство (както и за медицински термин, характеризиращ болестно състояние), поради същесвтвуването на противоречия между експертите.

Някои смятат, че това е форма на обсесивно-компулсивно разстройство, опирайки се на факта, че "по-леките" случаи на орторексично поведение не са опасни за живота и здравето, а са характерни повече с обсесивната си природа (създаване на норми и правила, спазването на които заема изцяло вниманието и времето). Други намират, че орторексията не се различава от вече дефинираното хранително разстройство - анорексия.

Защо някои хора прекрачват границата?
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни разстройства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.