Хранителни разстройства


Категория на документа: Медицина


Съществуват редица антидепресанти, които оказват благоприятен ефект върху лечението на булимията. Изследванията в тази област показват, че лекарството флуоксетин (Прозак), е ефективно при терапия на пациенти с булимия.

Други видове антидепресанти подходящи за лечение на страдащите от булимия са: моноамин оксидаза инхибиторите и буспирон (Буспар). Те имат доказан ефект за намаляване симптомите на преяждане и повръщане при пациентите, страдащи от булимия.

Състоянието на някои пациенти изисква хоспитализация, дължаща се на степента на разпространение на медицинските и психологичните усложнения. Други пациенти се нуждаят единствено от консултация и мониторинг от страна на личен лекар не повече от веднъж седмично. Стабилизирането на физическото състояние на пациента е непосредствена задача, в случай че животът на пациента е изложен на опасност. Основната цел на лечението е да се обърне внимание едновременно на физическите и психологическите потребности на пациента, за да се възстановят неговото психическо здраве и правилен режим на хранене.

Пациентът трябва да назове причините, които според него са предизвикали заболяването. Подходящото лечение се базира на тези причини, на самоусещането и на динамиката в семейната среда. Информирането за правилния начин на хранене и поведение осигуряват на пациента здравословна алтернатива за контрол над телесното тегло. Груповите срещи с други хора, страдащи от булимия също са важни за възстановителния процес на пациента.
Основната цел на терапията е да помогне на пациентите да възприемат себе си, за да могат да водят здравословен физически и емоционален живот. Възстановяването на физическото и психическото здраве изисква време и протича поетапно. Търпението е важна част от възстановителния процес. Позитивното мислене в комбинация с вложени усилия от страна на засегнатия от болестта пациент е друга интегрална част от успешното преборване със симптомите на болестта.

Хиперфагия

Хиперфагията може да се опише като булимия без повръщане. Преяждането е разстройство на храненето, което се характеризира с неконтролирано, импулсивно хранене, без възможност да се спре. Страдащите осъзнават, че количеството храна, което поемат е голямо, срамуват се от това, прикриват се, предпочитат да се хранят сами и правят многократни опити за диета. Разстройството е по-разпространено от булимия невроза и половината от хората са с наднормено тегло или затлъстяване. Преяждането е опасно, а причините за него най-често са емоционални проблеми. Хората, които най-често страдат от това РХ, са нервни, депресирани и самотни. И все пак не всеки, който преяжда, страда от РХ.

Признаци за безконтролно преяждане (хиперфагия):

Тези характеристики и индикации са индивидуални и не е необходимо да се наблюдават всичките при всеки случай на заболяване от съответното разстройство на хранене.

* периодична загуба на контрол по отношение на храненето;

* консумация на необичайно големи количества храна за определено време, надвишаващи многократно количеството, което може да се приеме от средно-статистически здрав човек за същото време;

* по време на пристъпите храненето е много по-бързо от обичайното;

* храната се приема до получаване на физически дискомфорт или болки в стомаха, или до получаване на позиви за повръщане;

* консумация на големи количества храна, дори когато отсъства чувство за глад;

* по време на пристъпите най-често се хранят сами, за да избегнат обсъждането на състоянието си с другите;

* тайно похапване;

* нощни хранения;

* отвращение или чувство за вина след преяждане, понякога се развива и негативно отношение към храната;

* предпочитат висококалорична и често некачествена храна;

* трудност при концентрация;

* промяна в сексуаланото желание;

* чувство за несигурност;

* самооценката е пряко свързана с външния вид и килограмите, успехите и неуспехите се отдават на външния вид;

* прекалена ангажираност с мисълта за външния вид;

* опити за диети;

* злоупотреба с диуретични и разхлабващи средства
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни разстройства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.