Хранителни разстройства


Категория на документа: Медицина


* Външен вид измършавял;

* Забавено кръвообращение, студени крака, ръце и понижена телесна температура;

* Масивни ендокринни нарушения, които се проявяват при жените като аменорея (отсъствие на менструация), а при мъжете като загуба на сексуално влечение и потентност;

* Проблеми със зачеването;

* Може да се наблюдават промени и в нивата на различни други хормони. Може да са налице придружаващи депресивни и натрапливи симптоми, както и черти на личностово разстройство;

* Дехидратация;

* Сърдечно-съдови нарушения (хипотония, брадикардия, цианоза на крайниците, хипотремия);

* Недохранване, подуване;

* Гастроинтестинални нарушения;

* Запек;

* Лануго (фини косми, мъх, характерен за новородените), косопад, подчертана очна кухина, суха кожа;

* Ниско кръвно налягане и пулс, замаяност;

* Болки в гърдите, задъхване;

* Анемия;

* Остеопороза.

Развитие на заболяването

В миналото неправилно се е считало, че прекомерното и безразборно спазване на диети води до анорексия. Установено е обаче, че анорексия нервоза е психическо заболяване, което не е следствие, а причина за хранителните аномалии. Много често преди да започнат "регулиране" на храната, при анорексиците е налице силно повишена тревожност. Проблемите най-често са свързани със семейната сфера, интимния живот, неудовлетворителното отношение на приятели и връстници. Обикновено се появяват натрапчиви мисли, че ако отслабнат, ще се случат определени неща, например: ще бъдат по-щастливи, ще са по-харесвани, животът им ще се промени в положителна насока. Ограничителният режим, който болните възприемат, може да включва някои от следните елементи или съчетание от тях - строга диета, доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерни физически упражнения, злоупотреба с диуретици и др. Следвайки подобен режим, те стават целенасочени и устремени, като в резултат започват методично да свалят килограми. Често преди задълбочаването на тревожните симптоми, болните от анорексия получават положителни отзиви за външния си вид от приятели и познати, което затвърждава убеждението им, че възприетият от тях режим им помага да бъдат по-щастливи. Спазването на режима ги кара да се чувстват силни, като контролират високата тревожност, провокирала развитието на заболяването. Характерна е повишена критичност към себе си.

Придържането към нездравословния начин на живот, възприет от болните от анорексия, може да доведе до летален изход. Анорексия нервоза се счита за психическо заболяване, водещо до висока смъртност. Броят на случаите на самоубийство при болните е завишен в сравнение с останалата част от населението, като наличието на анорексия нервоза се счита за основна причина за акта довел до смъртта.

Кои са застрашените от анорексия нервоза?

Приблизително 95% от засегнатите от анорексия са от женски пол, най-често тийнейджърки, но мъжете също могат да развият това заболяване. Анорексиятаобикновено започва да се проява по време на ранното юношество, но също се наблюдава и при малки деца и възрастни. В САЩ и други страни с висок икономически статус, е установено, че около една от всеки 100 подрастващи момичета има такова разстройство. Бялата раса е по-често засегната от него, отколкото хората от другите раси. Много експерти смятат, че хората, за които това да бъдат слаби е особено желано или професионално изискване (като спортисти, модели, танцьори и актьори), са изложени на риск от хранителни разстройства като анорексия нервоза.

Какви са причините за анорексия нервоза?

Не е определена точната причината за анорексия нервоза. Все пак изследванията в рамките на медицината и психологията, продължават да проучват възможните причини.

Проучванията показват, че генетични компоненти (наследени) могат да играят по-съществена роля относно податливостта на човек към анорексия, отколкото се е считало преди. Изследователите в момента се опитват да идентифицират определен ген или гени, които могат да повлияят върху тенденцията човек да развие това заболяване като предварителните проучвания показват, че ген, разположен в хромозома 1P, вероятно участва в определяне на чувствителността на човек към анорексия нервоза.

Други доказателства очертават дисфункция в частта на мозъка - хипоталамус (която регулира определени метаболитни процеси) като допринасяща за развитието наанорексия. Други проучвания сочат, че може да възникне дисбаланс в невротрансмитерите (мозъчни химикали, участващи в сигнализация и регулаторните процеси) в мозъка при хора, страдащи от анорексия.

Проблеми с храненето като бебе, обща тенденция към недостатъчно хранене и депресивни симптоми на майката, могат да бъдат рискови фактори за развитие наанорексия. Други лични характеристики, които могат да предразположат индивида към развитие на анорексия, включат високото равнище на негативни чувства и перфекционизъм. За много хора с анорексия, разрушителният цикъл започва с натиск да бъдат слаби и привлекателен. А негативното отношение към самия себе си се съединява с проблема.

Докато някои специалисти остават на мнение, че семейният раздор и високите изисквания от страна на родителите могат да поставят човек в риск от развитие на това заболяване, все повече доказателства застават срещу идеята, че семейната среда причинява анорексия.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни разстройства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.