Хранителни разстройства


Категория на документа: Медицина


 Хранителни разстройства

Хранителните разстройства спадат към група състояния, определени чрез неестествени хранителни навици, които могат да включват недохранване или преяждане, вредящи на психичното и физиологично здраве на индивида. Съществуват много разновидности на хранителните разстройства и всички те се характеризират с абсолютизиране на значението на храната или пък телесното тегло. Става дума за заболявания, създаващи трайни психични нагласи у болния към храната и храненето въобще, както и комплекси относно външния му вид, които вземат застрашителни размери, проявяват сериозни физиологични симптоми и имат редица усложнения, някои от които дори могат да доведат до смърт. Хранителните разстройства биват: анорексия невроза, булимия невроза, системно преяждане (хиперфагия) и орторексия.

Етиология

При хранителните нарушения, както при повечето психични смущения, се касае за комплексни явления, които не могат да бъдат сведени монокаузално до една определена причина (напр. сексуален тормоз). Като важен, благоприятстващ появата на аноректични симптоми, фактор открай време се е предполагала възможността за генетично-семейна диспозиция.

Патогенеза

Всяко видимо спадане на нормалното тегло е потенциално опасно за организма. Под въздействието на хипоталамуса и хипофизата се стига до характерни промени: нивото на кортизол се покачва (напр. чрез разграждане на мастни тъкани и освобождаване на захар от черния дроб), което води до мобилизиране на енергийните резерви. Понижено е и нивото на хормоните, необходими за сексуалните функции. Това води до закърняване на половите органи и прекъсване на цикъла (аменорея).

За да се редуцира потреблението на енергия, се снижава телесната температура, кожата става суха и бледа, сърцето бие по-бавно, мускулният тонус е понижен. Нарушени са вегетативните функции, изпразването на стомаха и чревната перисталтика се забавят, а това при ограниченото количество на храната води до обстипация (запек). Наред с всичко друго се стига до намаляване броя на белите кръвни телца (левкопения).

Мозъкът също страда от кахексията и съпътстващата я загуба на течност (ексикоза). Стига се до разширяване на кортикалните гънки и мозъчните стомахчета. При радиологично изследване мозъкът изглежда като смален. Съответно пациентките с напреднала анорексия имат ясни когнитивни и емоционални отклонения.

След дългогодишно поддържане на поднормено тегло се стига до остеопороза, т.е. болестно намаляване на костната маса, което улеснява счупванията на костите ("спонтанни фрактури") дори след леки травми и дегенеративни промени.

Анорексия невроза

Анорексия невроза (на латински: Anorexia nervosa) е заболяване, при което индексът на телесната маса става 18,5 или по-нисък.

Заболяването се развива на психическа основа. То е типично предимно за младите жени и много често е резултат от налаганите в медиитепредстави за идеалната жена. При болните очччанорексия нервоза се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици. В медиите, а понякога дори в научната литература заболяването е наричано само анорексия, което технически не е съвсем правилно, защото анорексия (от гръцки: an (липса на) и orexis (апетит)) е медицински симптом (понижен апетит, липса на апетит).

Признаци на анорексия

Тези характеристики и индикации са индивидуални и не е необходимо да се наблюдават всичките при всеки случай на заболяване от съответното разстройство на хранене.

* Предумишлено намаляване на теглото;

* Телесното тегло се поддържа на равнище поне 15% под очакваното;

* Злоупотреба с диуретични и разхлабващи средства;

* Избягване на храни, от които се пълнее и възможност за последващо предизвикано целенасочено повръщане, предизвикано целенасочено чревно разстройство, прекомерно натоварване с физически упражнения, употреба на подтискащи апетита и/или диуретични медикаменти;

* Раздразнителност, честа смяна на настроението, трудност при концентрация, забравяне, потиснато чувство за глад;

* Разстройство във възприемането на собственото тяло, при което страхът от пълнота се запазва като свръх ценна идея;

* Силен страх от надебеляване, който не намалява дори и с прогресивната загуба на тегло;

* Разстройства във възприятието на тялото например запазва се усещането, че е дебел/а, дори когато е немощно слаб/а;

* Усещане, че не заслужава да е щастлив/а;

* Чувство на несигурност, чувство на неадекватност;

* Псевдосигурност, упоритост;

* Зависимост или тотално отхвърляне на майчината фигура;Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни разстройства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.