Хигиена към облеклото, обувките и учебните пособия при деца и подрастващи


Категория на документа: Медицина
Хигиена и здравно възпитание
Тема: Хигиена към облеклото, обувките и учебните пособия при деца и подрастващи

I. Хигиена към облеклото при деца и подрастващи.

Въпросът за облеклото е един от най- сериозните за хигиената и здравето на детето. Дрехите оказват голямо влияние върху детската заболеваемост, тъй като организмът на детето е по-нежен и по-чувствителен към всяко колебание на температурата. Облеклото е един от важните фактори за приспособяване на децата към условията на околната среда. Предпазва тялото от замърсяване, механични увреждания, от проникване на микроорганизми, от пряко действие на различни лъчения. Облеклото подпомага регулирането на телесната температура чрез поддържане на постоянен микроклимат около тялото, независимо от външните метеорологични условия. Най - важната и постоянна функция на облеклото е участието му в регулиране топло обмена на организма с околната среда. Между облеклото и кожата съществува въздушен слой, който се характеризира със свой микроклимат, определящ състоянието и характера на топло обмена.Значението на облеклото е толкова по-голямо, колкото по-остър и непостоянен е климатът на дадено място. У нас годишните сезони са четири и за всеки от тях се изисква съответното облекло. Преди всичко детето не трябва да бъде облечено така, че да се изпотява. Децата са твърде подвижни, предразположени към изпотяване, така че това винаги трябва да се има пред вид.

Хигиената към облеклото на децата започва още от тяхното раждане. Дрешките трябва да са широки, да дават свобода на движенията, да се обличат и събличат лесно. За предпочитане е да не са с копчета, а с връзки. Материите, които са за предпочитане са памук и лен т.е естествени материали, а през зимните сезони от памучно трико, което по добре задържа топлината.Качествата на тъканите, от които трябва да бъде изработено облеклото на детето и които определят хигиенното му значение са - топлопроводимост, въздухопроводимост, хигроскопичност, водоемкост, пропускливост на лъчевата енергия и липса на дразнещи вещества. Тъканите с по - голяма топлопроводимост са по - подходящи за топлите месеци, а с по-малка - за студеното време. През летните горещини детето може да се завива с чаршаф, макар че може и без него, а през зимата, когато температурата спада до 17-18°С, се препоръчва детето да бъде завивано с памучно или плетено одеяло. Юрганчето е излишно. На краката можете да се сложат меки чорапи. Ако му стане топло детето само ще намери начин да се отърве от тях. Малкото дете няма нужда от възглавница. През първата година от живота си обиколката на главичката е по - голяма от тази на гръдния кош и логично на това за да запази телцето хоризонталната си поза при сън не е нужно да му се подлага възглавница. И ако все пак му се сложи, то ще намери начин да се извърти на друга страна и в крайна сметка сутрин по-скоро ще я намерим в крачетата или на друго място, но не и под главичката.

Необходима ли е шапчица на бебето? Шапчицата може да се поставя само по време на нощния сън, и то през зимата докъм три - четири месечна възраст, ако температурата в детската стая е ниска. През горещите летни нощи не само шапчицата е излишна, но и броят на пелените и дрешките трябва да се намали. Иначе бебето ще спи неспокойно, ще проплаква в съня си и ще се изпотява. Само по време на зимните разходки навън бебето трябва да бъде добре облечено, да има и шапчица, а през по-студените дни ще е добре да се поставя в спална торба, която се затваря с цип или с връзки, така че само лицето на бебето да бъде открито за свеж въздух.

Бельото на малкото дете се състои от фланелка или ризка от памучно трико, пликчета или по-дълги гащички за през зимата, също от трико.
По време на нощния сън както момченцата, така и момиченцата е по-добре да бъдат облечени в пижама вместо в нощница, която при движенията на детето в леглото понякога се повдига над кръста. Другото предимство на пижамата е, че ако детето се подмокри, ще подмените само долната й част. Всички дрешки трябва да се перат с подходящи за възрастта на детето перилни препарати и да се изплакват обилно с вода. Необходимо е допълнително след изпирането да минават през гореща ютия за да бъдат дезинфекцирани. Дневното облекло в зависимост от сезона се състои от блузка, фланелка или пуловер през зимата (за предпочитане от вълна). За момченцата панталонки, къси иди дълги,с презрамки, а за момиченцата поличка или рокличка. През зимата е препоръчително и момиченцата да носят панталонки.

Претрупването на децата с дрехи има лоши последици. То ограничава свободата на движенията и пречи на игрите на децата. Претрупването с дрехи води и до по-усилено изпотяване, а оттам и до възможности за кожни възпаления. Нерядко по време на летните горещини малки деца биват довеждани при лекаря заради обрив по тялото, като родителите се съмняват за някоя от детските шарки. Достатъчно е лекарят да види как майката смъква от гърба на такова дете няколко блузки за да разбере, че се отнася за обрив от претопляне и запарване. Прекомерното обличане изнежва детската кожа, а също така и целия организъм. Такова изнежено дете много по-лесно се поддава на вирусни инфекции, отколкото закаленото дете.
Дрехите от непромокаем плат са нехигиенични и не се препоръчват за ежедневни нужди. Те пречат за нормалното проветряване на кожата, водят до запарване, а също така създават условия за претопляне, тъй като пречат на топлоотдаването. Може да се използват само в единични случаи - за зимна разходка на открито при температура на въздуха близка до нулата, при студено време със силен вятър, както и при дъжд. Ако се налага детето да се изведе при лошо време, за предпочитане е да се ползва кола или друг транспорт, вместо детето да се обича като космонавт.

Когато детето излиза на разходка в хладно време, не трябва да се облича с шушляково яке. По време на своята игра и тичане детето се затопля достатъчно, така че е страхове на родителите , че детето може да се простуди и разболее са напълно неоснователни.

Шапка се налага да се поставя на главата на малкото дете само при посочените вече условия: температура около нулата, снеговалеж, дъжд или силен вятър. В останалите дни детската глава трябва да е свободна. Нека и тази част от тялото се подлага на атмосферни влияния.

Шалът е необходим само ако шапката не покрива ушите на детето, а температурата е близка до нулата. В такъв случай поставете шалчето така, че да обхванете ушите. Съвсем излишно и неоправдано е да закривате устата и нослето на малкото дете. Природата се е погрижила за случаите, когато то ще диша хладен или студен въздух. Както всички хора, така и малкото дете диша през носа. А носната лигавица има богата мрежа от кръвоносни съдове, които затоплят вдишвания въздух. Освен това тук въздухът се подлага и на овлажняване, така че достига до белодробните алвеоли, без да предизвиква дразнене. В противен случай лигавицата на дихателните пътища остава изнежена, незакалена.

Ето и обобщени основните изисквания на облеклото при децата и подрастващите:
1. Дрехите не трябва да затрудняват движението на децата.
2. Не трябва да се затруднява кръвообращението и дишането им.
3. Вътрешните органи не трябва да се притискат.
4. Облеклото при децата трябва да бъде съобразено и да съответства на условията на външната среда.
5. Трябва да бъде устойчиво, изработено от подходящи материи и да не променя бързо качествата си при носене.
6. Да се почиства лесно и с перилни препарати съобразени с възрастта на детето.
7. Да не са затруднени обличането и събличането.
8. Да бъде удобно-умерено широко и свободно, в никакъв случай не трябва да се притискат отделните части на тялото.

II. Хигиена на обувките при деца и подрастващи.

Обувките на малкото дете трябва да бъдат високи, за да крепят глезените. Във високите обувки детето се чувства много по-сигурно по време на своите игри и специално при тичане по неравна поляна или на улицата. Вкъщи детето може да бъде и с леки домашни обувки или само с чорапки и терлички. Ходенето с боси крака благоприятства за правилното оформяне на стъпалото. Затова можете да оставите малкото дете босичко не само на пясъка на морския бряг, а също така и на чиста затревена поляна по време на разходките ви или у дома.

Обувките предпазват детските крачета от замърсяване, нараняване, измокряне и охлаждане. Материалите, от които са изработени, трябва да са с добри топлоизолационни свойства, да не пропускат вода, да не са хигроскопични, да имат добра въздухопроводимост. Обувката трябва да бъде мека, лека и удобна за ходене, да съответства на анатомо - физиологичните особености на стъпалото и да не нарушава кръвообращението. Много важно е при прохождането на детето да се използват ортопедични обувчици със стелка от естествена кожа. Всички деца се раждат без свод на стъпалото и използването на подходящи обувчици спомага за неговото оформяне. Тясната и неудобна обувка може да деформира стъпалото, а в студено време, поради притискане на кръвоносните съдове да причини измръзване.

Гумените обувки и обувките от различни пластмаси, са с лоша въздухопроводимост и недостатъчно топлозащитни свойства. Поради тези причини през зимата те държат студено, а през лятото запарват краката на детето и усилват потенето. Спортните обувки като кецове, маратонки са удобни, но препоръчително е тяхното използване да бъде ограничено единствено до експлоатацията им в часовете по физическо възпитание т.е. да бъде целенасочено. От хигиенна гледна точка за предпочитане при подрастващите е да не се използват обувки с ток по - висок от два до три сантиметра. Обувките на висок ток изменят конфигурацията на стъпалото, пренасят неправилно центъра на тежестта върху предната част на пръстите. Това прави походката на детето неустойчива, благоприятства оформянето на плоско стъпало, създава напрежение за мускулите на краката и условия за бърза умора. Поради промени в конфигурацията на тазовите кости, високите обувки са особено неблагоприятни за подрастващите момичета. Липсата на каквито и да е токове също е неблагоприятна, защото почти цялата тежест пада само на петите на детето.

III. Хигиенни изисквания към учебните пособия.

Съществуват редица изисквания към полиграфическото оформление на учебника и на други печатни учебни пособия по отношение на хартията, шрифта, набора на страницата, печата илюстрациите, обема, масата и т.н.

От хигиенна гледна точка най - изгодно е учебните пособия да бъдат изработени от офсетова или топографска хартия, мителфайн или холцфрай със сатенрана повърхност, слаба прозирност, малка маса и дебелина. Доказано е, че несатенираната хартия задържа много повече микроорганизми на повърхността си, в това число и патогенни, отколкото гланцираната. Установено е също така, че туберколозните бактерии се запазват жизнеспособни от три до пет месеца върху замърсените страници на учебници и книги. В някои страни вече се произвежда хартия за учебници, импрегнирани с бактерицидни разтвори.

Най - важните хигиенни изисквания към шрифта са той да е с опростени и четливи букви без излишни орнаменти, с плътен черен цвят, с добре очертани детайли и краища без дефекти. Височината на буквите се определя от възрастта на учениците. За учениците от начален курс височината на буквите трябва да бъде от 2,8 до 3 мм, а за учениците в горните класове 1,75 мм. По същия начин значение имат и разстоянията между редовете и отделните букви. Хигиенни норми съществуват и по отношение на разстоянието между думите. Установено е, че колкото по - малък е ученикът, толкова по - трудно и по - изморително за очите е прехвърлянето им от ред на ред. За това учениците много често губят реда при четене, връщат се по няколко пъти към началото му. При това се нарушава ритъма на очните движения и очно двигателните мускули се уморяват повече.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хигиена към облеклото, обувките и учебните пособия при деца и подрастващи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.