Физическа и психическа зависимост при употреба на марихуана


Категория на документа: Медицина


Има ли разлика между физическа и психическа зависимост при употреба на марихуана? Може ли да се приеме, че марихуаната вреди на психическото здраве и защо?

А/Развива се психическа и физическа зависимост:
* Физическата зависимост е телесен израз на привикване към определено вещество, изразяващ се в нарушено функциониране на организма. Симптомите зависят от дозата и от ритуала при пушенето. Както и от нагласата и настроението, ефектите са доста индивидуални. В повечето случай води до повищаване на настроението и комуникативността. Предизвиква ярки възприятия, повишено самочувствие и сексуално желание водещо до рисково поведение. При някой хора могат да се появят признаци на безпокойство дори паника, паранои и халюцинации. Друг признак е зачервени очи и разширени зеници, дразнение от слънце и силна светлина. За това е възможно да видите много хора да носят тъмни очила. Повишено кръвно налягане и ускорен пулс. Нарушена координация, забавени движения и реакции промяна на говора.. Повишен апетит. Поради това, че тревата влияе на центровете за ситост и глад, много често се усеща "вълчи глад". Също така пресъхнала уста или гърло непрекъснатото усещане за жажда. Друг ефект е нарушеното чувство за времева и пространствена ориентация. Само хора, които са пушили интензивно дълго време, понякога имат симптоми при спирането, като безсъние или раздразнителност. Възникват симптоми на абстиненция-" толеранс"- употребяващият има нужда от повишаване на количеството от наркотика.???????????Въпроси и пишат на листа от флипчарт.
* Психическа зависимост- употребяващият има идеята, че не може да функционира добре или да се чувства добре без съответното вещество. Често има нужда от него, мисли за него и за това как да си го набави и при това положение е много трудно да се въздържи от употреба. Ако пушите марихуана всеки ден и не можете да спрете, тогава говорим за психическа зависимост.
Физическата зависимост се преодолява за период от 1 до 3 месеца, а психическата зависимост за по- дълъг период от време- от 6 месеца до 5 години.
Възрастта оказва влияние върху формирането на зависимост към наркотиците. В ранна възраст индивида е по- податлив на влияние. Особено в пуберитета организма е по- уязвим, което е фактор за формиране на зависимост.
Б/Увреждане на краткотрайната памет:
* Активното вещество в марихуаната THC ( тетрахидроканабинол ) влияе върху краткосрочната памет. Възникват проблеми с ученето, мисленето, спорта и отношенията с приятелите. Правиш грешки, които могат да те объркат, смутят и дори да те наранят. Губиш интерес към това как изглеждаш, как се представяш в училище. Спортистите могат да загубят интерес към своите изяви.
* Води до депресивни състояния и може да отключи психози:

Съществува връзка между употребата на марихуана и психичните заболявания. Употребата на високи дози може да отключи остра шизофрения. По- вероятно у тези, които са предразположени към нея поради индивидуални или семейни причини. Употребата на марихуана може да изостри симптомите на вече развито заболяване. Също така употребата на марихуана в ранна възраст ( под 18 г. ) може да бъде отключващ фактор за шизофреноподобно заболяване в по- късна възраст. Човешкият мозък се развива до 33 годишна възраст, а употребата на наркотици повлиява върху нормалното му развитие и функциониране и се повишава риска от психически заболявания. Употребата на марихуана може да доведе до депресия, особено ако употребата е започнала в тинейджърските години.
* Първото стъпало към следващ прием на друго психоактивно вещество: Младите хора в тинейджърска възраст, употребили вече марихуана, са по- склонни да експериментират с други по- силни психоактивни вещества. В друг слуяай, когато организмът развива "толеранс" към даден наркотик (марихуана), се стига до употребата на по- силно психоактивно вещество.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Физическа и психическа зависимост при употреба на марихуана 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.