Доклад на тема забавления за деца в болнична обстановка


Категория на документа: Медицина
ДОКЛАД
От Тамара Галина и Магдалена Козарева
По тема: Занимания за деца в болнична обстановка

Лекарите мислят единствено за това,че малкият човек трябва да бъде ЛЕКУВАН. Всичко останало отива на втори план. Но нали детето/юношата не само боледува, а в същото време расте, съобразява все повече, на него всеки ден му трябват нови впечатления и познания! Ето защо в стаята или болницата трябва да му се даде възможност за практическа работа - рисуване, моделиране, конструиране.

Един разговор за опознаване на конкретната детска индивидуалност е първото важно условие за намиране на подходящи занимания за детето в болничното заведение. Детето изпитва страх и тревожност, когато е в болница и ние не можем просто да го убедим, че всичко е наред. Еднакво неправилно е както да го лъжем, че болестта ще мине от само себе си, така и да изискваме детето да се държи "мъжки". Трябва да му подадем ръка и да го уверим, че заедно ще преминем по трудния път към оздравяването му. Да му покажем, че не е само.

След като сме опознали детето, можем да му предложим следните занимания в зависимост от особеностите на личността му, физическото му състояние и нивото на психическото му и социалното му развитие:

1. Разходки и запознанства с другите деца в отделението.

Ако в болницата има възможност за по-дълги разходки е добре да излизаме и да се разхождаме колкото може повече. На малкия човек му трябва движение,това е природна потребност. И даже разглеждането на ъгълчетата в болницата и болничния двор са също познание и мисловно развитие. Да, за възрастния може да се оказва, че в тази среда няма нищо интересно. Но при настъпилият дефицит на информация и контакти, които се стоварват върху детето, преживяващо повечето време в болнична обстановка, тази среда може да му представи сума нови впечатления.

2. Четене или разглеждане на енциклопедии, книжки с приказки и др.

Само в краен случай трябва да изоставяме учението! Даже и в дните, в които му е много лошо, когато ни се струва, че няма капчица сили, това съвсем не означава, че не трябва с нищо да се занимава. Времето преминава по-интересно и по-леко, ако се запълва с полезни занимания.

3. Повече общуване

Колкото и да не показва признаци на самотност детето, което е изолирано от обичайната си среда, на него му е необходимо повече общуване с други хора. Ако правилата в болницата или обстановката позволяват това, той трябва да бъде колкото може повече посещаван - от родителите, баба, дядо, леля, братовчеди.. При по-големите момчета и момичета трябва да има контакти както с техните приятели, така и с други връстници от отделението, защото отделени от връстниците си, децата започват да преживяват, че са забравени.

4. Игра на извънредна ситуация.

Може да се приложи във връзка с поощряване да си изяждат болничната храна.

Представяме си какво би било, ако нямаме ток, топла вода, топла храна, телевизия, телефон и дори интернет. Такава игра, освен че позволява на детето да усети нещо много различно и да включи изобретателността си, може да е съвсем реална и полезна подготовка в случай на нужда. Най-напред планираме заедно с детето какво ще ни трябва, като го оставим активно да участва и обсъждаме нещата в списъка - основните трябва да включват свещи, кибрит, фенерче, батерии, одеяла, книги, настолни игри. Така бихме могли унесени в планирането да възбудим апетита му и да го накараме да се храни. Внушавайки му, че храната е ограничена, че не всеки има такова вкусно нещо в настъпилата извънредна ситуация, ние задействаме у детето естествения стремеж на всеки да се възползва от изключителната привилегия, с която разполага за разлика от останалите.

5. Игри, при които ползваме тялото си.

Хубаво е да има такива игри освен заниманията с физиотерапевт, или ако дори не се налагат процедури с такъв.

Можем да експериментираме с различни игри и неща без да ползваме нищо друго, освен тялото си. Например, да научим и изиграем няколко игри с пляскане с детето, броилките, които вървят с тях, също ще са му интересни. Ако състоянието му позволява, може да изберем подходящи физически упражнения на закрито и в леглото. За допълнителна забава, можем да опитаме да вършим всичко останало в ежедневието, като подскачаме само на един крак или ако се движим "патешката", с "миши" стъпки и други подобни идеи, позабравени от нашето детство.

6. Игри, развиващи въображението

Представяме си, че сме на пикник на забравено от Бога място. Предлагаме на детето заедно да обмислим какво ще правим. Трябват ни одеяло на пода, някаква храна и си представяме, че сме някъде, където никога преди не е стъпвал човек - какво има наоколо: тигри и лъвове или бели мечки и пингвини... Питаме децата от къде трябва да си намерим храна, къде ще спим, какво ще облечем... Тази игра ще помогне на въображението им да се развихри, докато научават най-интересното за различните географски райони на света.

7. Пластилин

Когато другите игри не потръгнат, може да извадим пластилина. Той е идеално средство за развиване на фината моторика и дори и по-големите деца могат да си играят с него, като създават по-сложни фигури, букви и скулптури.

8. Игри с молив и лист хартия

Имена
Играта обогатява знанията на децата в различни области на познанието. Участниците сядат около масата с листове пред себе си. Един започва да казва азбуката наум. Друг в произволен момент казва"Стоп". Обявява се буквата и всеки играч трябва да напише например 5 имена на градове (или животни, държави и т.н.), започващи с нея. Печели този, който е готов пръв.

Анаграми
Играта развива писмената култура и обогатява речника на децата. Определяме някоя дума с повече срички. Всеки участник трябва, като използва буквите на думата, да състави нови думи. Може да определим дали да са само съществителни или без ограничения. Определяме контролно време - например 10-15 минути. Печели този, който е съставил и записал правилно в своя лист най-много думи.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Доклад на тема забавления за деца в болнична обстановка 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.