Дихателна система при деца


Категория на документа: МедицинаАНАТОМО-ФИЗИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ ПРИ ДЕЦАТА

Организма на новороденото притежава редица съществени анатомични и физиологични особености,които го отличават много от организма на голямото дете и възрастния и го правят особено уязвим и лабилен през неонаталния период.
-Анатомични особености

♦Гръдния кош на новороденото и кърмачето има форма на пресечен конус.Ребрата са меки,податливи на натиск.Междуребренните пространства са тесни,а междуребренните мускули са слабо развити.Долната апертура е по-широка.

♦Дихателните пътища,по които въздуха постъпва в дорбовете на кърмачето са много тънки.

♦Носът на новороденото е сравнително малък,къс, с недоразвити околоносни кухини и тесни ходове.Лигавицата му е нежна и богато кръвоснабдена,което при възпалитени процеси води до изразено набъбване и запушване на носните ходове.Това затруднява не само дишането,но и сукането.
Околоносните кухини у кърмачето са недоразвити и се развиват постепенно.Синусите започват да личат рентгенологично след тримесечна възраст,но практическо значение добиват след 1-2 годишна възраст.

♦Фаринксът е малък и нежен със слабо развита лимфна тъкан.След 6-месечна възраст започва да хиперолизира и тонзилите се подават извън дъгите.

♦Ларинксът първоначално има вретеновидна(фуниевидна)форма и е по-тесен.Хрущялът му е недоразвит,гласната цепка-тясна,лигавицата-богато кръвоснабдена.

♦Трахеята и бронхите са тесни и хрущялите им са меки,а лигавицата е добре кръвоснабдена.При главните бронхи,лобарните и субсегментарните бронхи липсва фиброзна тъкан.Има добре развит слой от гладкомускулни влакна,чието съкращение намалява лумена на бронха и по този начин става бронхоспазма.

♦Белите дробове нарастват непрекъснато и интензивно до 16-годишна възраст,когато се оформя окончателно и основната им структурна единица-ацинусът.У новороденото белите дорбове тежат около 50гр.,а към 10-годишна възраст увеличават масата си 10 пъти.Белият дроб е беден на еластични влакна,но богат на съединителна тъкан,лимфни и кръвоносни съдове.

♦Медиастинумът у малкото дете лесно се поддава на притискане и изместване от патологични процеси в гръдната кухина.Увеличените лимфни възли могат да притиснат трахеята,бронхите и големите съдове.

♦Гръдния кош у кърмачето е бъчвовиден по форма поради хоризонталния ход на ребрата и големия предно-заден диметър,т.е. гръдния кош постоянно се намира в инспираторно положение.Това ограничава съществено възможността за задълбочаване на дихателните движения и обяснява т. нар. физиологична тахипнея при кърмачето.

След като детето проходи,ребрата заемат постепенно наклонено положение,с което се увеличава резервният белодробен обем.
-Физиологични особености

Дишането е сложно физиологично явление,включващо два процеса-обмяна на газове между кръвта и атмосферния въздух(външно дишане) и межу кръвта и тъканите(вътрешно дишане).

По време на интраутеринния живот обмяната се осъществява от плацентата.През феталния период белите добове са секретиращ орган.Превръщането им от секреторен в газообменен орган става при първото вдишване на новороденото.

Ритъмът на дишане на новороденото и малкото кърмаче е неравномерен и неустойчив.Типът на дишане у кърмчето е коремно-диафрагмален,което се обуславя от формата на гръдния кош.Към пуберитета дишането у момчетата става предимно коремно,а у момичетата гръдно-коремно.

БРОНХОПНЕВМОНИЯ

Бронхопневмонията е серозен възпалителен процес на паренхима на белия дроб,което поразява алвеолите и пространствата между тях.Когато възпалението засегне бронхите и алвеолите говорим за бронхопневмония.Тя е едно от най-сериозните инфекциозни заболявания при децата.Проявява се,чрез възпаление на белите дробове и е под формата на отделни инфекциозни огнища,които се формират,или в изолиран дял на белия дроб,или обхващат двата бели дроба.Бронхопневмонията при децата е колкото опасно толкова и коварно заболяване.Развитието и се дължи на много причини.Много често тя е вторично заболяване след прекарано преди това възпаление на горните дихателни пътища(бронхит,бронхиолит,грип,морбили,варицела и др.).
СИМПТОМИ

Симптомите за бронхопневмонията при децта зависят от вида,от това къкъв тип причинител я е предизвикал,както и от индивидуалните особености на отганизма.Те започват да се проявяват постепенно.Причините за заболяването са вируси,гъбички,хламиди.

◘ Вирусната обикновено е в резултат от прекарана вирусна инфекция.Симптомите могат да се появят изведнъж или постепенно-кашлицата се засилва,отделените храчки са гъсти и гнойни,появяват се болки в гърдите и втрисане с висока температура.

◘ Грипната обикновено е смесена-пневмококова,стептококова и стафилококова.Започва с трахеобронхит,температурата се покачва до 40 градуса,пулсът и дишането се ускоряват,появява се задух,кашлицата е мъчителна,често храчките са слузно гнойни.

◘ Бактериалната започва внезапно или постепенно с повишена температура,втрисане и студени тръпки,суха кашлица.По-късно се появява и затруднено дишане,храчки,болки в гръдния кош,усилващи се при поемане на въздух,отпадналост,могат да се появят и болки в корема.
КЛИНИКА

Засяга се общото състояние- детето е с умерено и болнаво излъчване,съпроводено от силна кашлица с отделяне на зеленикав или жълтеникав секрет,треска с висока темпераура,болки в гърдите и мускулите,главоболие,загуба на апетит(къмачетата отказват да сучат) и умора.
-Дишането е бързо и накъсано,затруднено
-ХипертермияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Дихателна система при деца 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.