Болести по костенурките


Категория на документа: Медицина


Диагнозата се поставя по клиничните признаци,провежда се биохимичен анализ на кръв.
Заболявания при червенобузите костенурки
* Очите са подпухнали и постоянно затворени:
Причините за очни заболявания са нараняване, замърсяване на водата или липса на витамини. Най - често животните стоят отпуснато на сухата повърхност и не се хранят. Лекуването включва смяна на водата, почистване на очите с тампончета, напоени в отвара от лайка, и хранене с помощта на пинцети с храна обогатена с витамини.
* Костенурките не могат да се гмуркат:
Животните се затруднаяват при гмуркане и балансират с крайниците си косо към повърхността на водата. Често причината е възпаление на дихателните пътища поради вдишване на хладен въздух. Костенурките не могат или трудно се задържат под водата, от носа и устата им излиза слузест секрет. За да се подобри състоянието им, трябва да се повиши температурата на въздуха и водата, както и влажността. Въздухът обаче не бива да е спарен.
* Гъбични инфекции
Дължат се най - често на замърсена вода, прекалено хладен и влажен въздух, на невъзможност костенурките добре да изсушават черупките си. Кожни промени се наблюдават в гънките на шията, сгъвките на крайниците и между пръстчетата. Животните се задържат постоянно на сушата и не приемат храна. Мерките на подобряване състоянието включват облъчване с лъчиста топлина, най - добре утринното слънце, добавяне на противогъбичен препарат във водата и периодично подсушаване на животните.
* Повреди на черупката:
Така наречените некрози са меки, разпадащи се на места по черупката, които увеличават размерите си. Причините, картината на болестта и лечението са като при гъбичните инфекции. Омекването на черупката се предизвиква от неправилна обмяна на калция, лошо хранене или липса на ултравиолетови лъчи. Най - напред черупката на животните става мека, нараства неправилно и при напредване на заболяването се деформира. Подобрение е възможно само в началния стадйи чрез пълноценно хранене с жива храна, добавка на витамини и редовмо облъчване на УВ - лъчи.

Използвана литература:
forum.zoomania.org/viewtopic.php?t=7253
kostenurki.dir.bg/_wm/basic/?df=12
webmvc.com/terra/cherepah/bolezn/index.php

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Болести по костенурките 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.