Болести по костенурките


Категория на документа: Медицина


Алергията при костенурките е много рядка,но може да бъде от постелката(пясък, дървени стърготини, глина,прах или др. алергени).
* Симптоми: ако няма признаци на други заболявания,секрета от носа е чист,прозрачен,не е мътен.
Паразитни червеи
Има много видове нематоди (кръгли червеи) при костенурките се срещат и лентoвидни.Само при една популация костенурки( Chrysemys picta),в САЩ са наблюдавани 14 вида кръгли и плоски червеи.
За да се определи вида им се изследват фекалии ,но е изключително трудно.Костенурките са изложени на паразитни инфекции ,защото понякога имат навик да си ядат някой видове изпражнения.
Травми
Ухапвания и други травми при водните костенурки се случват постоянно.Много често агресивни мъжкари са в ролята на "провокатори",когато се опитват да се чифтосват ,понякога хапят женската за врата.Такива рани трудно заздравяват ,защото мъжките постоянно атакуват раните преди да са заздравели.Има едно разрешение на проблема : изолация.Костенурките са склонни към агресия ,препоръчва се да се държат в широки обемисти аквариуми с голям брой укрития.Също така е разумно да се определи приемличо съотношение на половете-една двойка или на един мъжки-две женски.

Изгаряне
Това се случва ако костенурката прегрява при използване на UV лампа.За малки изгаряния се прилага 1% танин или подобно омекотяващо средство.В случаи на големи и сериозни изгаряния курса на лечение трябва да проведе лекар,защото той може да зашие или запечати раната.
Заразяване на кръвта(сепсис,септицемия)
Всеки на пръв поглед дори и незначителен гноен процес или инфекциозно заболяване може да стане причина за сепсис.При травми,болестотворните бактерии може да попаднат в кръвта и с кръвотока да се разпространят по цялото тяло.Също така се поразяват и вътрешните органи,костенурките с всеки изминал ден стават все по-зле.Инфекциите може да възникнат и поради следните причини: неправилно отглеждане или преекспониране.Освен това до сепсис води хроничната пневмония 2 стадий,некротичен стоматит,гноен септичен артрит,язви на черупката.
* Симптоми: летаргия,повръщане,кръвоизливи по лигавицата на езика и венците,екхимоза по щитовете на нагръдника,която понякога става изцяло с червеникав оттенък.Хеморагията може да бъде определена визуално по щитовете на черупката и епидермиса (мека кожа).Други симптоми могат да бъдат полидипсия,жълта склера,цианоза на лигавицата на устата и клоаката,фекалии (тъмно-зелени или тъмно-кафяви на цвят),отделят се рядко и в малки количества.
При остра форма на сепсис животните умират в разстояние на 1-7 дни.Симптомите са сходни с острата форма на сепсис,забелязва се при перитонит.Перитонита се среща рядко при женски костенурки,в такъв случай се развива целомичен оток и липсва системна хеморагия.В много случаи процеса отнема продължително време и преминава в хрониосепсис.Прогнозата във всички случаи е много сериозна,при хроничен сепсис костенурката може да преживее 6-8 седмици.
Запек
Запека при костенурките,особено при сухоземните е обичайно явление.Времето за транзитно преминаване на храната в стомашно
чревния тракт зависи от много причини и при средноазиатските може да бъде удължен до 55 дни,без да причиняват влошаване на общото състояние.Запека може да допринесе до голямо образувание в областта на таза,това може да бъдат stercorous камък,пикочен камък,чуждо тяло,тумори на меките тъкани(тумор,абцес,кистозен бъбрек).
Причини за появата на запек могат да бъдат: ниски температури,обезводняване,бедна и еднообразна храна, излишък на фибри в храната,възпалителни процеси в клоаката и ректума,малки тумори или паразити в дисталния отдел на дебелото черво.Постоянния стрес например,ако костенурката играе с деца или домашни животни,също може да предизвикат запек.
Метеоризъм
Заболяването обичайно е при сухоземни костенурки и може да бъде придружено от запек.То е предизвикано от излишък на захар и недостиг на сурови фибри в храната(при хранене с леко зелени и сладки плодове, грозде, краставици, и особено бял хляб и мляко).
* Симптоми: метеоризмът предизвиква компресиране на други органи и предимно на белите дробове,тъканите обхващащи аксиларните и ингвинални ямки,в основата на бедрата се стесняват към периферията и излизат под черупката,външно напомня оток.Задните крайници може да са неподвижни,общото тегло на костенурката остава в норма и видимо външния "оток" е придружен от дихателни движения.
Белодробен оток
Отокът на белите дробове често се оказва последен стадий от много заболявания. В стадии на оток са необходими спешни мерки.И даже тогава шанса на костенурката е минимален.
* Симптоми: летаргия и увиснала глава се сменят с пристъпообразна увеличена активност, нарушена координация, костенурката произвежда звуци на кихане и хвърля главата си назад почти на 90% нагоре,устата може да бъде отворена, от устата и ноздрите изтича пенест,понякога бледо-розов секрет.
Онкологични заболявания

За съжаление диагностиката на туморите при костенурките е много сложна, а лечението без перспектива. Да се уточни характера на тумора,може само след хистологично изследване.
При костенурките се срещат туморни заболявания както при останалите животни,но диагностиката е затруднена,защото повечето тумори на вътрешните органи не се определят нито визуално, нито при палпация.
* Симптоми: могат да включват кахексия,летаргия, увеличаване на теглото,неврологични разстройства.
Затлъстяване
Превишаване калориите на диетата може да предизвика ненормален растеж при младите животни и затлъстяване при възрастните. Обикновено това се дължи на излишък от мазнини и протеини в храната,особено при недостиг на калций и вит.А,Д3,Е.
Заболяването е характерно за месоядните костенурки. Някой костенурки предпочитат храна от животински характер, други получават неадекватна храна:мляко и млечни продукти,хляб,каши...
Костенурка,която получава нормална храна с достатъчно количество груби влакнини, не може да "преяде". В такива случаи затлъстяването е малко вероятно и причината за това е асцит, хепатит или бременност.

* Симптоми: млади костенурки получаващи високопротеинова храна,често имат непропорционално големи размери на черупката по отношение на слабите и крехки крайници. Там се вижда и изпъкнала мазнина на бедрата.

Отравяне при костенурките
* Хранително отравяне
Хранително отравяне може да се получи, ако костенурката изяде отровно растение по време на разходка,или от някой съоръжения съдържащи токсични вещества.Костенурката също така може да се отрови от нещо на пода в жилището,или ако случайно изяде дървени стърготини.Повечето от останалите токсини попадат в стомаха на костенурката при поглъщане на почвата.
Водните костенурки,които се отглеждат в аквариуми, с възрастта започват да ядат все повече водорасли.Някой от тях могат да предизвикат интоксикация, безвредни са " плаващите" водорасли.
* Симптоми: запек, неспокойно поведение.

* Медикаментозно отравяне
При този вид отравяне, костенурките са по-чувствителни към приемането на различни аерозолни препарати против насекоми, кърлежи, мухи.
* Симптоми: вторични неврологични симптоми: увисване на главата, летаргия, манежни движения, тремор, понякога припадокообразни спастични движения.
Удавяне
Причина за удавяне: неопитните любители често пускат младите костенурки в аквариум с прекалено високо ниво на водата. Водните костенурки се нуждаят и от места без вода, където да почиват и да се греят. Ако в аквариума има само вода, костенурката ще потъне и ще се удави. Много често младите водни костенурки се заплитат в растенията,притискат се към камъните,остават зад филтъра и потъват.Всички тези опасности трябва да бъдат отстранени от аквариума.

Чернодробна недостатъчност (жълтеница)
Развива се при затлъстяване, хронична хиповитаминоза А, след прием на хепатотоксични препарати, при патологично протичаща бременност, при някой хранителни отравяния, холелитиаза,подагра и различни инфекции.
* Симптоми: при жълтеница се променя цвета на склерата, устната лигавица и кожата, придобива изразен оранжев цвят.Обикновено костенурката има нормално или наднормено тегло,фекалиите са светло - сиви, с цвят на цимент или даже гипс, пастообразни и зловонни,костенурката престава да се храни.Урината е зелена на цвят.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Болести по костенурките 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.