Болести по костенурките


Категория на документа: МедицинаБолести по костенурките
/Реферат/

Изготвил: Катерина Василева 2гр. Фак. №14903

При костенурките се срещат най-различни болести, като причините за появата им и симптомите, могат да бъдат от различно естество. Най-често срещаните болести са следните:
Клоацит
Това е бактериално възпаление на клоаката. То най-често се провокира от чревни паразити или клоакални камъни.
* Симптоми: подуване на клоаката и изтичане на неприятно миришещ секрет.
Конюнктивит и инфекции на очите
Те започват често като малка бяла точка на роговицата. С напредване на процеса може да се появят язви. Важно е това състояние да не се бърка с авитаминоза А. Възпаление може да възникне и в клепачите.
* Симптоми: евентуално подуване и затваряне на окото.

Затворени и подути очи

Може да се появи при различни фактори. Ако е засегнато само едното око, най-вероятно се касае за нараняване. Ако обаче и двете очи са затворени, това трябва да е признак за здравословен проблем.
Причините може да са свързани с качеството на водата. Типична е появата му при хлорираната вода. За това най-добре е водата да бъде оставена за 24 часа, преди да се използва.. Дефицитът на витамин А е също чест проблем. Това трябва да бъде коригирано с добавката на витамин А към диетата.
* Симптоми: костенурката се дразни и си държи очите затворени.До няколко часа това състояние отминава.
Некротичен стоматит
Това представлява възпаление на устната кухина, предизвикано най-често от Pseudomdnas или Aeromonas. Има няколко предразполагащи фактори. Те са или неправилно развитие на челюстите, при което се получава разместване, или наранявания по време на хранене. Често такова заболяване се появява като следствие от херпес вирусна инфекция.
* Симптоми: костенурките са много чувствителни по време на хранене. И може да се забележи изхрачване на некрозиралата тъкан при това заболяване.

Абсцес
Абсцесите са много често срещани при всички влечуги. Най-често се срещат по краката, ушите, носните пътища, челюстите и черния дроб.
* Симптоми: представлява твърдо образувание под кожата, което при отваряне започва да отделя гной.

Септичен артрит и подагра
Това са две сериозни състояния, които могат да се срещнат по отделно, но по-често се проявяват заедно. Често това заболяване може да се сбърка с рахит, предизвикан от недостиг на витамин Д. Подаграта е тясно свързана с изхранването на високи нива на протеини, което води до повишаване на кръвната урея. Среща се при тревопасните костенурки, които се хранят с храни от животински произход. При тежките случаи е необходимо ампутирането на крайника. За това трябва регулярно да бъде проверявана двигателната способност на костенурката.
* Симптоми: включват подуване на ставите, схванатост и болка при движение.
Пневмония
Тя се среща под две форми. При острата форма настъпва смърт за няколко часа.
* Симптоми: наблюдава се трудно дишане, най-често с отворена уста. Може да установите дезориентация или хиперактивност. Хроничната форма се проявява с носни изтечения. Много важно при диагностиката на това заболяване е това, че при пневмонията в единия дял на белия дроб, се събира течност и когато костенурката ви плува, тази страна е потопена по-дълбоко във водата.
Пневмония
Костенурки,отглеждани в терариуми често получават леки
възпаления,особено при внезапно спадане на температурата навън или даже в стаята.,където се отглеждат.Продължителното охлаждане може да доведе до пневмония.
* Симптоми: костенурките изглеждат апатично, имат влажни ноздри,по време на дишане от ноздрите се появяват малки мехурчета ,и костенурката изпуска хрипове или свиствене.Нейната способност и гмуркане са чувствително нарушени.
Туберколоза
Туберколоза от бактериален произход въшно прилича на пневмония. Има случаи ,разказани от терарасти за смърт при туберкулоза.Аутопсията и изследванията са показали ,че тя е хранена с аквариумни рибки ,болни от тази инфекция.
Туберколозата е няколко вида и се предава не само по елементарен път ,но и от външна зараза.Само бактериологичната лаборатория може да потвърди диагнозата с помощта на посявка на култура.
* Симптоми: те са сходни с тези на пневмонията.При туберколозата липсват мехурчета от ноздрите.

Обезводняване

Проблема е актуален, при повишено съдържание на протеини в храната.За да се отделя добре пикочната киселина с урината,костенурката трябва да пие достатъчно количество вода.
Проблем има при продължително превозване, хранене със суха храна,липсата на вода,продължително зимуване. В репродуктивния период на женската и след това, и малките трябва да приемат достатъчно количество вода.Обезводняването даже за кратък период от време може да има сериозни последици,води до развитие на висцерална и ставна подагра.
* Симптомите са: липса на уриниране, загуба на еластичността на кожата, загуба на тегло.
Падане на ноктите
Ноктите могат да се травмират от грунда или декорацията,също е възможно деламинация или загуба на нокти при недостиг на калций.
* Симптоми: ноктите могат да паднат напълно или частично.
АлергияСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Болести по костенурките 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.