Артериална хипертония


Категория на документа: Медицина


 Артериална хиперония.

Артериалната хипертония се нарича повишаване на кръвното налягане в артериите. В ежедневието, често наричано просто хипертония или високо кръвно налягане, но налягането на кръвта може да се увеличи и във вените (венозна хипертония), за което сигнализират изобщо други симптоми.

По-точно казано, хипертония не е заболяване, а проява на (често основна) на много заболявания. Кръвното налягане се увеличава при различни заболявания на бъбреците (нефрит, пиелонефрит). Някои доброкачествени тумори на надбъбречните жлези произвеждат огромни количества хормони - адреналин и норадреналин. При здравите хора, тези хормони, които регулират кръвното налягане при психо-емоционален или физически стрес, синтезират надбъбречните тъкани, под контрола на нервната система. Туморите произвеждат адреналин и норадреналин неконтролируемо. Причината за хипертония може да бъде свиване на бъбречната артерия, което най-често се причинява от атеросклеротична плака. При тази бъбречно-съдова (реноваскуларна) формата на хипертония бъбреците непрекъснато отделят в кръвта в големи количества специално вещество (ренин), който се произвежда и в здравите бъбреците, особено при намаляване на кръвното налягане, тъй като той има способност да взаимодейства с други вещества, съдържащи се в кръвта и с това да увеличава налягането. Влошаването на притока на кръвта в стеснената артерия бъбреците възприемат като понижение на кръвно налягане на пациента.

Има и други причини за хипертония: увреди на централната нервна система (последицит от тежка мозъчно сътресение, неговият тумор, възпаление на менингите и т.н.); заболявания на периферната нервна система (напр., полиомиелит); повишаване на функциите на щитовидната жлеза; някои хронични отравяния. Като причини за хипертония могат да бъдат идентифицирани повече от двадесет различни заболявания и патологични състояния. В повечето случаи, високото кръвно налягане е свързано с т.нар хипертоническо заболяване, което не може да бъде идентифицирано като хипертония.Това заболяване обикновено се нарича есенциална хипертония, което означава приблизително "хипертония като такава." Това име е законно: естеството на хипертония е все още неизвестно. Възможно е дори, че не е едно заболяване, а група от заболявания, чиито причини все още не са установени.

В Русия все още е особено популярна, развита от изявените съветските учени и лекари Г.Ф. Ланг и А.Л. Мясников, неврогенната теория на хипертония. Известно е, че нервния шок води до скок на кръвното налягане, а продължителния стрес -към доста стабилно повишаване. Предполага се, че такава стресова хипертония в крайна сметка се вкоренява, като че ли става обичайна за тялото. Като едно от доказателства за невро-генетичната теория, А.Л. Мясников предлагаше данни за почти сто процента хипертония при жителите на обсадения Ленинград. Сега се появиха съобщения, че хипертонията засягаше повече от 90% от лишените от свобода в съветските и нацистките концентрационни лагери. Въпреки това, след обсадата на Ленинград и освобождаването на затворниците кръвното налягане в по-голямата част от тези пациенти се върна към нормалното. По този начин, стреса води до хипертония, но когато неговата работа завърши, налягането обикновено става нормално. Споровете на учените за истинската причина за хипертония продължават.

Субективните прояви на хипертония са изключително разнородни. Кръвното налягане може да бъде много високо (по-голямо от 250 mm Hg), но пациентът да не изпитват дискомфорт. Обратно, при някои пациенти, дори леко увеличение на налягането е придружено от главоболие, слабост, намалена работоспособност. Това до голяма степен зависи от причината за хипертония. Вторична хипертония (т.е., високо кръвно налягане, свързана с бъбречно заболяване, ендокинните жлези или от друго заболяване) причинява първо дискомфорт, а по-късно хипертония. Това правило, обаче, има и изключения. Доброкачествения тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом), която произвежда огромни количества адреналин и норадреналин, обикновено е придружен от тежка хипертонична криза, което означава, кратки скоки на налягането до много високо ниво, което се съпровожда от силна треска, пот и чувство на паника (адреналина понякога се нарича хормон на тревожност). В същото време, хипертония не винаги причинява дискомфорт. Често, лекаря за първи път я открива чрез измерване на налягането "на всеки случай". Особено трудно пренасят хипертония така наречените гиперреактори, т.е. хората, които имат физиологични колебания на налягането извън нормата. Лекарите знаят, например, за "маншет ефект", когато процедурата на измерване на кръвното налягане излага пациента в състояние на тревожност, което, разбира се, води до необичайно увеличаване на налягането. Ако да се измери налягането на такива пациенти няколко пъти с интервал от няколко минути, тогава резултатите от всяка последваща оценка ще се доближават до нормата. Подобен е "ефект на бялата хавлия", при което струва само лекарят да съблече своите работни облекла - като хипертонията при пациента минава.

Процеса на хипертония също е разнообразен. В изключително редки случаи, тя прогресира бързо и без правилното лечение в продължение на няколко месеца или 2-3 години води до тежки усложнения. Такава хипертония обикновено наричат злокачествена. Преди няколко десетилетия нямаше средства за борба със злокачествена хипертония, но сега навреме започнало енергично лечение може да предотврати бързо прогресиране на болестта и ранното развитие на усложненията. Умерено високо кръвно налягане в продължение на много години, може да остава стабилно и да не причинява усложнения. Тези пациенти запазват способността си да работят, техният живот е пълен. Между тези крайности лежат много междинни. Хипертонията може да напредва бавно или не толкова бързо. При някои пациенти, налягането е постоянно, а при други варира. Особено болезнено минава хипертония, не само при феохромоцит, както вече беше споменато, но също така и при хипертоническа болест и други заболявания.

Хипертония е опасна със усложненията си. Дългосрочно устойчиво и значително повишаване на кръвното налягане води до промяна в най-малките артерии - артериоли. Стените им са в постоянно състояние на спазъм, в резултат мускулния слой на стените се удебелява(хипертрофира) ,а лумената се свива. В резултат, съпротивлението на потока не е показано при всички пациенти, така че за възможността за тяхното използване и специфичните комплекси е най-добре да се консултира с лекара, физиотерапевта. На много пациенти с лека и умерена хипертония, особено ако те имат нестабилно налягане, помагат различни психотерапевтични методи:аутотренинг, релаксация и редица други. Прилагането на тези методи е възможно само под вещо ръководство.

Тъй като кръвното налягане е тясно свързано с психичното състояние на човека болния с хипертония много желателно редовно да укрепва нервната система. В много случаи, това може да се постигне без помощта на лекарства, само с разумен график и стриктното му спазване. Важно е да се нормализира съня, подпомогнато от лягане в определено време, пълното изключване на всякакви дразнители (да се чете "вълнуваща" литература, вълнуващи телевизионни предавания и т.н.), както и интензивен умствен труд в продължение на 3-4 часа преди лягане.

Около час преди лягане е полезна 30-40минутна приятна разходка, и точно преди да си легнете много топла вана за краката. Важно е да се избегне т.нар нереагирали емоции, и ако, в отговор на несправедлива и груба забележка на началника не можете да му даде шамар в лицето, опитайте се най-малко след излизането от кабинета му да се разходите 15-20 минути с по-бърз темп. Укрепват нервната система редовни, но не изморителни упражнения (обема и формата на натоварването най-добре да се консултира с лекара), умерени процедури на закаляване, като например ежедневна фрикция с вода стайна температура. Студената вода причинява спазъм на кръвоносните съдове и увеличава налягането.

Задължителна за всеки пациент лекарствена терапия се определя от лекара. Тъй като причините за хипертония са различни, едно и също лекарство може да помогне на един пациент и да доведе до влошаване на заболяването при другия. Не трябва да се слушат съвети на страдащите колеги. Например, общоизвестен препарат като Aделфан е в състояние да премахнете хипертонична криза при пациенти с хипертонична болест и драстично да влоши кризата при феохромоцитом.

Преди тридесет години, когато не е имало ефективно средство за борба с хипертония, лекарите смятаха, че на пациента е по-добре да не знае ниво на налягането си, особено ако то е твърде високо. Сега, много пациенти имат устройства за измерване на налягането, и мощни лекарства могат, ако е необходимо винаги да го намалет до приемливо ниво. За лекарства за спешна помощ при налягане най-добре е да се консултира с лекаря. Не е желателно да се намалява налягането до нормалното ниво на всяка цена. Рязкото понижаване на кръвното налягане при пациенти, които страдат от хипертония в продължение на много години и са се адаптирали към него, води до слабост, умора, главоболие. За всеки пациент има оптимално ниво на налягане, което трябва да се поддържа. Трябва също да се има предвид, че дори и при здрав човек кръвното налягане варира значително през целия ден. Например, нивото на сън обикновено е 100/70 - 90/60 mmHg веднага след това се издига до 110 - 120/70 mm,а при бързото качване по стълбите или силно вълнение до 160/100. При хипертониците колебанията на налягането през деня са още по-значителни.

Ако пациентът има възможност за измерване на кръвното налягане вкъщи, той трябва да спазва няколко прости правила. На първо място е необходимо под ръководството на медицинския работник старателно да се овладее метода за измерване на кръвно налягане и прецизно да се следват всички правила. Електронните устройства за измерване на налягане, са още по-малко надеждни, отколкото обикновените. Измерванията на налягане трябва да са винаги в едни и същи условия (например, след седене за пет минути преди това на един стол и без да се става от него преди измерването, ако лекарят не препоръча да се прави в някои други условия). Не трябва да се плашете, ако налягането при измерението е над обикновената норма. Опитайте се да си спомнете, не ли е предхождали някои необичайни обстоятелства на повишаването: конфликт, неприятен разговор по телефона и т.н. Ако импулсното налягане, е причинено от емоционален стрес, най-добре е да се изпият успокояващи лекарства: инфузията или тинктурата от валериана, 30-60 капки корвалол, много добре помага валидол. Силни анти-тревожни лекарства се предписват от лекара. Само при неочаквано необичайната височина на скока на налягането, особено на фона на рязко влошаване на здравето, може да се изпие един от медикаментите, които могат бързо да намалет налягането. Тези лекарства са много. Широко използвани са клофелин, аделфан, коринфар(фенигидин, кордафен). Кое е по-уместно да се прилага в конкретния случай трябва да реши лекаря. Ние трябва да имаме предвид, че много от лекарствата, предписани за хипертония намаляват налягането много бавно. По този начин, лекарствата резерпин (рауседил, раунатин, ра-увазан и т.н.) действат само 3-4 седмици, след катоте започнат редовно да се употребяват, а пропранолол (обзидан) и подобните му действат още по-бавно.

Тъй като хипертония може да бъде причинена от различни причини, да се говори за някои общи принципи за нейното предотвратяване е невъзможно. Не е известно, например, как да се предотвратет доброкачествените надбъбречни тумори, които могат да са свързани с хипертония. За да се предотврати хипертония, свързана със свиването на бъбречните артерии, пречат мерите за предотвратяване на атеросклероза. Когато няколко родственици страдат с хипертония, всичките членове на семейството, включително здравите, препоръчително е да ограничат приема на сол, драстично генетично обусловена хипертония обикновено се свързва с нарушението на обмяна на веществата в тялото на натриеви йони, в големи количества съдържащи се в солта.

За предотвратяване на много форми на хипертония играе важна роля здравословния начин на живота. По този начин, втвърдяването на тялото значително повишава устойчивостта към настинки - основната причина за някои бъбречни заболявания, придружени от хипертония. Разумните и редовните физически упражнения, премахват нервното напрежение, подобряват регулирането на тонуса (напряжение на стените)на съдовете.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Артериална хипертония 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.