Акушерство


Категория на документа: Медицина


24. уроинф. и бременност - грижи при бременни със забол.на пикочните пътища.
Пиелонефрит - възп.процес на бъбречното легенче и бъбр.паренхим. Условия за развитие- промени в пикочните пътища, разрехавявяне на тъканите, намален тонус на червата (условие за проникване на бактерии през чревната стена.). Pyelonephrirtis gravidarum - проявява се за първи път през брем.или е настъпило преди това, манифестира и се проявява по време на бременност. Кл.картина - фебрилитет, болки в кръста , дизурични оплаквания. През бременността се създават условия за обр.на камъни в бъбреци и пикочни пътища. Бъбречната колика може да провокира маточна контракция. В половината от случаите брем.се прекъсва в ранните месеци.

34.пуерпериум- опр., продължителност, обратно развитие на половите органи.
Следродилния период започва от момента на раждане на плацинтата и продължава средно 6-8 с. Това е период на инволюция на промените по време на бременността. Пълно възвръщане не се постига, което е в пряка зависимост от възрастта на родилката, броя на ражданията и бременностите.
Промени в матката
След раждане поради силно завишения тонус, матката има овална форма и твърдо - еластична консистенция. Опипва се на около 2 пръста над пъпа. Няколко часа по-късно - на нивото на пъпа. Предната и задната стена са плътно долепени една до друга. На 7 -ден - на нивото на симфизата.Тегло - 1000gСлед раждане portio vaginalis coli uteri е напълно изгладена и свободно пропуска ръка. Затварянето на canalis cervicalis започва от вътрешния отвор. На 3-4 ден след раждането canalis cervicalis пропуска пръст. Пълно затваряне - към 20 -тия ден.На 7-8 ден масата на матката намалява и вече е около 500g. Всяка следваща седмица масата и намалява и в края на пуерпериума тежи 60 g.
Намаляването на обема и масата на матката е резултат от сътращаването на миометриума. Това води до притискане на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв.Едновременно с това започва и формиране на ендометриума. С отделянето на плацентата и околоплодните ципи вътрешната повърхност на матката представлява ранева повърхност. Пълното възстановяване на ендометриума е към 20 ден.
Възстановяването на ендометриума се съпровожда с отделяне на секрет от раневата повърхност на матката, към който се добавя и секрет от цервикалните, вагиналните и велварни наранявания. Цветът и количеството на отделяните лохии е важен белег за физиологично протичащ пуерпериум. Лохиите имат антибактериален ефект и възпрепятстват развитието на асцендентна инфекция в маточната кухина.
Lochia cruenta - първите дни- обилна кървава секреция
Lochia rubra - 4-6 ден - червеникаво-кафяви в по-малък обем
Lochia alba - 7-10 ден - жълтеникави, гноевидни (богата на Leu)
Lochia serosa - оскъдни, слузести, белезникави и към 3с - отделянето на лохии спира
Маточни тръби
Губят своята сочност, скъсяват се едновременно със спускане на матката в малкия таз.
Яйчници
Намаляват. В първите 30 дни има физиологична аменорея. Липсата на менструация не е 100% гаранция за липсата на овулация.
Влагалище и перинеум
След раждането с повърхностни охлузвания, разкъсвания и кръвонасядания. Vestibulum vaginae е отворен. Преминаването на плода през влагалищато го превръща с широк и силно разтегнат канал (свободно пропуска ръка). За 24ч- тонуса на влагалището напълно се възвръща, а на перинеума след 10 дни. От химена остават следи.

35. екстрагенитални промени в пуерпериума - пикочни пътища, смилателен тракт, коремна стена, температура, пулс.
Коремна стена
Преразтегнатата коремна стена придобива първоначалния си тонус. По-често остава лека диастаза на коремните мускули. Кожата е по-отпусната.
Пикочни пътища
Притискането на пикочния мехур води до атония и задръжка на урината непосредствено след раждането. Смущенията в микцията са резултат и от травмирането на влагалището и вулвата по време на раждане. Първи позиви за уриниране- след 15 - 20 ч. Тези смущения отзвучават към 3-4 ден след раждането.
Дефекация
До 3 ден липсва дефекация поради травмирането на ректума и от отпускането на коремната стена. Обикновено има по-силно изразен метеоризъм. При липса на спонтанна дефекация до 3 ден - клизма или лаксатив.
Температура
Фебрилитет- до към 3ден. Задържането на фебрилитет над 38 гр. с втрисане независимо в кой ден - УСЛОЖНЕНИЕ! Фебрилитет след 10ти ден - ПОСТРПАРТАЛНА ИНФЕКЦИЯ.
Пулс- лабилен, влияе се от емоционални ф-ри, болка, промяна в положението на тялото. Тахикардията може да е израз на:
посткръвоизливна анемия , начало на възпалителен п-с.

36. клиника и грижи при водене на нормален пуерпериум, хранителен и двигателен режим на родилка.
Основни цели
-недопускане развитието на инфекция
-проследяване инволутивните п-си
-осигуряване на правилно кърмене
Външен тоалет на гениталиите - мин 2х дневно, а също и след всяка микция и дефекация
-измиване
-подсушаване
-стерилна превръзка
Ежедневно се следят:
-ниво на матката - края на 1 ден след раждането fundus uteri трябва да е на нивото на пъпа и всеки следващ ден да се спуска с по един пръст надолу
-лохии - количество, цвят, миризма.
-здравата родилка няма оплаквания - тя спи добре и има добър апетит
-пулсът- равномерен, добре напълнен, 60 - 80 / мин
-покачването на Т до 37 - 38 С в първите дни е нормално
от умора и загуба на енергия
3-4 ден - във връзка с лактогенезата
9-10 ден - родилна треска.
-задръжка на урината и болка при уриниране - също е нормално в първите дниСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Акушерство 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.