Акушерство


Категория на документа: Медицина


Кл.картина- болки в областта на отлепвонето, матката е в траен хипертонус, кръвотечение, анемия. При тежка ф-ма - хематома пробива миометриума , кървенето върви към параметриума, интраутеринна смърт на плода, хеморагичен шок, замъглено съзнание, ниско кръвно, тахипнеа, пулс-мек, трудно доловим. Хипобулимичен шок, може да се развие Дик синдром.
Усложнения за плода- фетална брдикардия, късни децелерации( ацидоза+хипоксия).
Грижи -при животозастрашаващо кървене бързо родораз. При слабо кървене, незрял плод, липса на фетално страдание-постелен режим, водно-солеви вливания, кръв, токолиза. Вагинално раждане - при слабо кървене и мъртъв плод. Секцио - при тежко състояние на бременната(шок, анемия)

22. диабет и бременност- поведение при забременяване, по време на бременност и раждане. Грижи при бременни с гестационен диабет.
До 20 г.с. естрогените и прогестерона водят до хиперплазия на beta клетките и се повишава ендогенния инсулин и утилизацията на глюкоза. Затова в началото на Бр често се наблюдава повишена скронност към хипогликемия. Ето защо и нуждите от инсулин при бременни диабетички се понижават.
Във втората половина на бременностт а- обратни промени. Повишават се контраинсуларните хормони - HCG ( човешки хориален соматотропин), глюкагон и пролактин. Освен това плацентата произвежда ензим - инсулиназа. Затова и нуждата от инсулин нараства и към края на бременността е 2-3х по-висока в сравнение с дозата преди забременяване.
Безвкусен диабет- не влия неблагоприятно в/у плода, но съществува опасност от протрахирано раждане и атония на матката, тъй като освен намалено отделяне на антидиуретичен хорман е намалено и излъчването и на окситицина.
Предиабет
фамилна предиспозиция за ЗД
раждане на дете с наднормено т.т.
малформации - особено на ССС
бързо и значително напълняване по време на бременността.
Гестационен диабет- диагностицира се или започва за първи път през втората половина на бременността.
Влияние на диабета върху бременността:
* чести и тежко протичащи токсикози на бременността
* по-висока честота на следродилните инфекции
* IUGR- поради плацентарна инсуфициенция
* вродени малформации
* по-висока перинатална смъртност
* макрозомия (от хипергликемията)
* hydramnion
* новороденото, по-често страда от
o RDS
o хипогликемия (фетална хиперинсулинемия)
o полицитемия ( HbA1c - слабо отдава O2)
o по-тежка неонатална жълтеница
* диабет с над 20г давност се унаследява
Постъпване и подготовка за родоразрешение:
Не се препоръчва раждане на термин при диабетички с усложнения на диабета (ретино /нефропатия), тъй като бременността сама по себе си се явява противопоказание. Освен това с напредването на бременността опастността от интраутеринна смърт на плода расте. Ето защо се препоръчва родоразрешение между 35 и 38 г.с. По принцип раждането може да е per vias naturalis след индукция, но поради опастността от деабетична кома или хипоглигемичен шок по време на раждането, родоразрешението се предпочита да е чрез първично S.C. В хода на раждането могат да се наблюдават отклонения като родилна слабост и затруднение при раждането на раменния пояс поради едър плод.

23. генитални забол.и бременност - грижи при бременни с генитални забол.
Гонорея - хроничната гонорея не е пречка за забременяване. При гонорея в церв.канал бременността може да изостри процеса поради хиперемията и разрехавяването на тъканите. Ако гонореята е локализирана в ендометриума, често брем.завършва с аборт във 2 до 4 л.м. забременяването в острия стадий е невъзмажно поради възп.изменеия. Придобитата по време на брем.гонорея протича по-изразено, с обилна гнойна секреция, вулвовогинит, остри кандилими на влагалище и вулва. След 4л.м.гонореята се ограничава само в долния генитален тракт. По време на раждане може да доведе до развитие на асцедентна инф.и последващ стерилитет. Може да предизвика гонороичен конюктивит у новородените.
Сифилис-
Диаплацентарно заразяване след ML ІІ
Вроден луес на недоносените и мъртвородените - 25% - интраутеринна смърт на плода
* смъртта на плода настъпва поради промени в плацентата - голяма, оточна, съдове с облитерирал лумен
* обикновено плода загива между ML V и VІІ и 10-15 дни след това се ражда преждевременно - мацериран.
* кожата е лесно къслива.
* органите са подложени на автолиза и в тях се откриват милиарни сифилиди
Ранен вроден луес - развида се 2-3м след раждането
* Pemphygus lueticus- мехури по кажата на дланите и стъпалата
* Pneumonia alba - интерстициална
* Osteochondritis luetica - псевдопарализа на Parrot
o обездвижване - нарушена е осификацията между диафизата и епифизата на фемора
Възп.заболявяния на вулвата - язви, вулвити, остри кондилими създават условия за развитие на пуерперални инф.и пиодермии на новороденото. Едем на вулувата- развива се при нефропатия, сърд.забол. среща се в края на бременността като резултата от лимфния и кръвния застой и натиска на детската глава. При силен оток-секцио.
Забол. на влагалището - по време на бременността вагиналния флуор се увеличава. Лечението е наложително, поради риск от развитие на ендоцервити. Миоми, кисти на вулвата са редки, ако са големи-секцио.
Забол. на матката - цервикални полипи-могат да изхожда от мукозата на церв.канал или от децидуата. При обилно кръвотечение - оперативно лечение. При ендометрит рядко настъпва бременност, ако има брем.в децидуата се получават кръвоизливи поради повишената късливост на съдовете, храненето на плода е смутено и настъпва аборт. Ендометритът може да е причена за аномалии в прикрепването на плацентата. При раждането мат.контракции са силно болезнени , смущения в плацентарния период и атонични кръвотечения. Цикатриксите на матката могат да са причена за спонтанна руптура по време на брем.или раждането.
Миома - при малки миоматозни възли брем.се развива нормално. Големите често довеждат до аборт. Ако плацентата е разположена в/у миоматозен възел може да се развие плацента адхеренс. Миомата може да е причена за кръвотечения в плацентарния период и ранния пуерпериум. Поведението се опр.от големината и веда на миоматозните възли. При по-големи - миомектомия.
Забол.на аднексите - параметрит- срастванията приченяват силни болки, поради тегленето на нарастващата матка. При масивни сраствания може да настъпи аборт.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Акушерство 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.