Анатомия и физиология - пищов


Категория на документа: Медицина


За нормалната функция на кожата и особено за запазване на постоянна температура има и голямо значение облеклото, а също и температурата и хигиенните условия на помещенията, където човек живее и работи. При стайна температура (около 18 – 20°С) нормалната дейност на организма не се нарушава. По-ниска или по-висока температура от посочената влияят върху обмяната на веществата и върху процесите в целия организъм.
Когато въздухът е много топъл и влажен, излъчването на топлината от организма намалява. Телесната температура се увеличава значително и може да настъпи прегряване и топлинен удар. Признаците на топлинен удар са главоболие, прилошаване, гърчове, загуба на съзнанието.
Издръжливостта на организма към неблагоприятните условия на околната среда (ниска и висока температура и рязката им промяна) и устойчивостта му към заболявания зависят до голяма степен от закаляването на кожата на целия организъм. Закаляването става под действието на естествените външни фактори: слънце, въздух, вода. Тези фактори имат голямо значение за нормалното протичане на физиологичните процеси, тъй като влияят върху обмяната на веществата и укрепват нервната система. Установено е, че под действие на слънчевите ултравиолетови лъчи образуването на червените кръвни телца се усилва. Едновременно с пигментирането на кожата и образуването на загар се образува и натрупва витамин D. Положителното действие на слънцето се появява само при постепенно и умерено облъчване на кожата.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Анатомия и физиология - пищов 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.